Distrilog vindt opleggers terug via iot

Nominatie 4 IT Project of the Year in Enterprise Market

Distrilog

Logistiek bedrijf Distrilog was de zoektocht naar verloren trailers beu en vond een oplossing in internet of things (iot). Zo kreeg het bedrijf opnieuw de touwtjes in handen. Het project ‘Iot vindt verloren opleggers terug’ bij Distrilog is de vierde nominatie voor onze Computable Awards 2022 in de categorie IT Project of the Year in Enterprise Market.

Het transport en logistiek familiebedrijf Distrilog biedt sinds 1991 een geïntegreerde oplossing voor de volledige supply chain voor een diverse waaier aan klanten. Enkel het gebrek aan een duidelijk overzicht van inzetbare trailers weerhield de logistieke dienstverlener ervan verder door te groeien. De opleggers waren namelijk verspreid over verschillende locaties over de hele Benelux waardoor Distrilog soms trailers ‘kwijt’ was. Dan diende de operations manager zelf de verschillende locaties te bezoeken om beschikbare trailers te lokaliseren.

Temperatuur in koelwagens

"Het bepalen van exacte locaties is een tijdrovende maar noodzakelijke job"

Naast meer dan 1500 werknemers en 385.000 vierkante meter aan warehouse-oppervlakte, beschikt Distrilog over een eigen vloot van bijna vierhonderd trekkende eenheden en meer dan zeshonderd trailers. Maar die trailers konden over de hele Benelux geparkeerd staan, wat het bepalen van de exacte locaties een tijdrovende maar noodzakelijke job maakte, zeker tijdens drukke periodes.

Het Gentse technologiebedrijf Sensolus verscheen in beeld toen Distrilog genoeg had van het manueel bijhouden waar trailers zich bevonden. Hun end-to-end oplossing met trackers helpt om de locatie van de opleggers duidelijk in beeld te brengen. Het platform gaf ook de mogelijkheid om andere sensoren toe te voegen en zo op een eenvoudige manier alle informatie te integreren, waaronder temperatuur in koelwagens. Zo vindt Distrilog niet alleen zijn vermiste trailers terug, maar beschikt het bedrijf tegelijk over een betere bescherming tegen diefstal en een duidelijk overzicht van andere parameters die de sensoren in beeld brengen.

Waarom de nominatie?

Distrilog kreeg de touwtjes opnieuw in handen. Er wordt geen tijd en geld meer verspild aan de zoektocht naar de opleggers en manuele tellingen. Maar ook de ontvriesproblemen, zoals voedselverspilling die veroorzaakt werd door een plots temperatuurverschil in een koeltrailer, werden aangepakt dankzij de temperatuursensoren (een van die andere parameters) en het meldingsysteem dat ingebakken zit in het iot-platform.

Fouten of onregelmatigheden worden meteen gedetecteerd waardoor Distrilog de situatie steeds tijdig kan oplossen. Daarbovenop kreeg Distrilog meer inzicht in bedrijfsspecifieke data wat voorheen niet mogelijk was. Zo kunnen nieuwe, gefundeerde bedrijfsbeslissingen genomen worden vanuit de feitelijke inzichten die de oplossing met zich meebracht.

Bij de bevestiging van de trackers werd bovendien geen kostbare tijd verloren. De grote vloot werd snel gedigitaliseerd in het systeem. Bovendien houdt de batterij van de trackers het zeker vijf jaar vol en er wordt in het platform tijdig aangegeven wanneer een tracker aan vervanging toe is. De trailers, voorzien van een tracker, kunnen meteen na het plaatsen gelokaliseerd worden. Er was geen extra infrastructuur nodig, de opleggers waren meteen zichtbaar in het platform.

Meer informatie over de Computable Awards en nominaties vindt u hier. Deze week worden werkdagelijks de vijf genomineerden in de categorie IT Project of the Year in Enterprise Market bekendgemaakt. De winnaar komen we te weten tijdens vakbeurs Cybersec Europe op 11 en 12 mei 2022. U kunt zich gratis registreren voor het event.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-24T10:12:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.