Digitale klimaatscan voor Vlaamse landbouwers

Een it-project kan plots actueel zijn. De digitale klimaatscan voor Vlaamse landbouwers is er daarvan een voorbeeld. Via dit initiatief krijgen we een zicht op de effectieve milieu-inspanningen die boeren vandaag verrichten. En dat door het delen en ontsluiten van data. Het project is genomineerd voor een Computable België Award in de categorie IT Project of the Year in Public Sector.

Landbouwers leveren inspanningen om zo duurzaam mogelijk te produceren. Toch staan kranten vol met nieuws over de negatieve gevolgen van stikstof of broeikasgassen. Om de inspanningen van de landbouwers beter te sturen en zichtbaar te maken ontwikkelden ILVO, Boerenbond en VITO een klimaatscan binnen het zogenaamde Klimrek-project. ‘Op basis van bedrijfseigen cijfers kunnen boeren hun koolstofvoetafdruk en ruimere milieu-impact berekenen én maatregelen nemen om deze te verkleinen’, klinkt het bij de initiatiefnemers.  

Data ontsluiten

"Tot voor kort was de nodige input verzamelen een kwestie van opzoeken, afprinten en overtypen, en dit telkens opnieuw en opnieuw"

Tot voor kort was de nodige input verzamelen een kwestie van opzoeken, afprinten en overtypen, en dit telkens opnieuw en opnieuw. Uren administratie voor boeren en consulenten, terwijl veel data digitaal is, maar opgesloten zit in datasilo’s bij bedrijven die deze gegevens voor landbouwers beheren en dus amper toegankelijk is voor andere toepassingen. ‘Het was dus hoog tijd om via api’s zowel private als publieke data te ontsluiten.’ Zo werd de perceelsinformatie ontsloten door het Departement Landbouw & Visserij. Maar ook voeder-, water-, melkinstallatie- en productiedata kwamen digitaal beschikbaar.

Al deze data is eigendom van de landbouwers. Zij moeten hun toestemming geven om deze informatie uit te wisselen. Het gaat tenslotte over hun dieren, hun percelen, hun bedrijf. ‘Al deze datatransporten veilig, efficiënt en mét de correcte toestemming van de landbouwer laten verlopen, is mogelijk dankzij DjustConnect, het Vlaamse datadeelplatform voor de agrovoedingssector. Met als opzet: één gebruiksvriendelijke digitale tool voor landbouwers om nog duurzamer te kunnen produceren én om hierover transparant te communiceren naar de consument’, klinkt het bij de initiatiefnemers. Daarenboven zal het toegankelijk maken van deze gegevens via DjustConnect zorgen voor een explosie aan nieuwe digitale toepassingen.

Waarom de nominatie?

Duurzaamheid en data reiken elkaar de hand. Landbouw- en agrovoedingsbedrijven kunnen hun klimaatimpact nauwkeurig berekenen op basis van bedrijfseigen cijfers. Voor de verschillende betrokkenen is, door de samenwerking met en gebruik van de centrale it-infrastructuur van DjustConnect, de nodige individuele investering beperkt, waarbij simultaan de garantie wordt gegeven dat alle juridische aspecten van datadelen afgedekt zijn. Verder versnelt dit project ook de digitalisering in de agrovoedingssector aan.

Dit project is genomineerd voor een Computable Award. Informatie over de Computable Awards-nominaties en het stemproces vindt u hier. De komende weken lichten we werkdagelijks de genomineerden in de categorieën IT Project of the Year in Public Market, IT Project of the Year in SMB Market en IT Project of the Year in Enterprise Market toe. De winnaar komen we te weten tijdens vakbeurs Cybersec Europe op 19 en 20 april. Op 20 april reiken we de prijzen uit op de heroes stage van Cybersec Europe. U kunt zich gratis registreren voor het event.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-20T11:41:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.