Fortinet rolt Wi-Fi-netwerk uit bij JBC

Dit artikel delen:
JBC

De Belgische modeketen JBC biedt gratis Wi-Fi aan in al zijn winkels. Voor de uitrol van het Wi-Fi-netwerk rekende de modespecialist uit Houthalen op de expertise van specialist Fortinet.

De Belgische modeketen JBC werd in 1975 opgericht door oud-wielrenner Jean-Baptiste Claes. Wat begon als een kleine winkel in Schulen bij Hasselt, groeide uit tot 'één van de meest toonaangevende' modeketens van het land. Sinds Jean-Baptiste’s kinderen Jan en An in 1985 in het bedrijf stapten, ligt de focus nog meer op mode en klantenervaring. Om die ervaring nog te verbeteren, rustte JBC al haar winkelfilialen uit met gratis Wi-Fi.

Traffic shaping en URL-filtering

Bij de zoektocht naar een geschikte partner voor de installatie van een Wi-Fi-netwerk in de verschillende filialen, hadden de ict-verantwoordelijken van JBC enkele basisvereisten in het achterhoofd. Er moest de mogelijkheid zijn van traffic shaping – waarbij de bandbreedte voor klanten beperkt wordt – en url-filtering. Hierdoor zou enerzijds het surfverkeer van de klanten de bandbreedte voor de bedrijfskritische applicaties van JBC niet kunnen beïnvloeden. Anderzijds behoudt JBC de controle over het surfgedrag van haar klanten door bepaalde websites te blokkeren. Bovendien moesten de activatie-uren van de Guestwifi–connectie instelbaar zijn. Dit was vooral belangrijk voor winkelfilialen die zich in het centrum of aan de rand van een stad bevinden.

Van test tot uitrol

Geert Schouteden is ict-manager bij JBC: 'Via onze partner Proximus zijn we bij de oplossingen van Fortinet terechtgekomen. Na verder verkennend marktonderzoek kozen we uiteindelijk voor FortiWiFi. Dit omdat we meteen pluspunten zagen. Zo kan het toestel in de winkel zelf geplaatst worden en niet op een centrale locatie.'

De FortiWifi is een security appliance, waarbij de next generation firewalling-functionaliteiten gecombineerd worden met een ingebouwde fat accesspoint om out of the box een Wi-Fi-netwerk mee op te zetten. Indien de Wi-Fi-dekking verder dient uitgebreid te worden, volstaat het om bijkomende accesspoints aan te sluiten op het toestel. De FortiWifi is standaard uitgerust met twee WAN-poorten, waardoor het systeem kan worden gebruikt voor de beveiliging van een lokale break-out verbinding of kan de winkelketen een tweede datalijn bijkoppelen.

Na de installatie van de GuestWiFi en een testfase kon men overgaan tot het uitrollen van het systeem. Dat nam een viertal maanden in beslag, Bovenop de FortiWiFi werden ook de FortiManager en een FortiAnalyzer geïnstalleerd. Deze toepassingen laten toe de FortiWiFi’s centraal te  analyseren en beheren.

FortiWifi voor personeel

Schouteden vertelt verder: 'Het Wi-Fi-netwerk dient intussen ook voor onze salesmensen. Zij kunnen voortaan inloggen op ons eigen netwerk wanneer ze in één van de JBC-filialen binnenkomen. We hebben er ook voor gezorgd dat de kassa’s in de winkel gescheiden zijn en prioriteit krijgen op andere it-processen in de winkel.'

Daarvoor maakt JBC gebruik van de FortiWiFi, die de verschillende LAN’s virtueel van mekaar kan scheiden (VLAN). 'Dankzij de geïntegreerde firewall van de FortiWiFi stellen we ook de nodige security in van de verschillende VLAN’s. Dit biedt de mogelijkheid om de rechten te bepalen van de verschillende support leveranciers, zodat zij enkel toegang hebben tot de onderdelen waar zij verantwoordelijk voor zijn', laat Schouteden weten.

Vervolg samenwerking

Het Wi-Fi-project betekende een eerste samenwerking met Fortinet en vormde meteen de basis voor een nieuw Omnichannel-project, stelt Schouteden: 'Dit betekent dat we kiosken in de winkels hebben geplaatst die werknemers moeten toelaten om via een tablet administratieve taken uit te voeren zoals het picken van goederen die naar klanten moeten worden verstuurd. Op termijn zouden de tablets ook voor guided selling voor de klanten kunnen dienen.'

ICT-beurzen

Computable.be is hoofdmediapartner van de gecombineerde ict-beurzen Infosecurity Belgium, Storage Expo en The Tooling Event op woensdag 15 en donderdag 16 juni te Brussels Expo. Fortinet is tijdens deze beurs te vinden op stand 03.D040.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-08T11:23:00.000Z Externe partij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.