Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Autonomous technologie transformeert de toekomst van IT

Door Cor Quist, Oracle, Senior Director Cloud Insight

Het zijn uitdagende tijden voor CIO’s. Natuurlijk zijn ze nog steeds verantwoordelijk voor solide back-end-systemen, maar ze moeten ook helpen met data-analyse. Daarbovenop is het ook hun taak om bedrijfsprocessen sneller en efficiënter te maken met behulp van digitale strategieën en de nieuwste technologieën. Dat de budgetten beperkt zijn, maakt hun taak er niet makkelijker op.

Hoe zou het zijn als er een oplossing voor deze uitdaging was? Stel je voor dat het mogelijk is om efficiënter met data om te gaan, zonder je zorgen te maken over bijvoorbeeld database patches. En hoe zou het zijn als je medewerkers kunt inzetten voor werkzaamheden die het verschil maken? En wat als dit allemaal te realiseren is terwijl 30% van de on-premises IT-kosten bespaard wordt? Nieuwe technologieën, zoals de Autonomous technologie mét Machine Learning (ML) en Artificial Intelligence (AI) van Oracle, maken dit mogelijk.

De voordelen van Autonomous

Ontwikkelingen op het gebied van computerkracht, ML en AI creëren nieuwe mogelijkheden waardoor enterprise IT geautomatiseerd kan worden. De impact hiervan op het managen van data en de toegevoegde waarde die deze data levert, is enorm. Dit zijn de drie grote voordelen:

1 - Een self-managed database

Traditioneel gezien is het de rol van de DBA (database administrator) om databases zo te optimaliseren dat de prestatie ervan optimaal is. Met een autonomous database is dit overbodig; deze doet dit zelf via Machine Learning modellen en gebruikerspatronen.  

2 – Geautomatiseerde security

Ongeveer 71%[1] van alle veiligheidsissues wordt veroorzaakt door kwetsbaarheden waarvoor er al patches beschikbaar zijn. Deze patches moeten echter handmatig uitgevoerd worden. Een autonomous database voert de patches zelf uit zodra deze beschikbaar zijn.  

3 - Geen downtime

Bij dergelijke handmatige patches moet het systeem bij traditionele databases overigens eerst offline gehaald worden. Veel organisaties stappen daarom over naar de Cloud om downtime te voorkomen. Toch kunnen bepaalde handelingen ervoor zorgen dat een database tijdelijk offline moet. De autonomous database beperkt zulke downtimes tot een minimum.

Software Automation: De toegevoegde waarde

De echte waarde van data zit niet in de hoeveelheid data, maar in de manier waarop data geanalyseerd en geïnterpreteerd wordt. Zo kunnen betere beslissingen worden gemaakt. Door software automation worden kostbare manuren bespaard die effectiever ingezet kunnen worden voor andere zaken.

De besparingen

De concrete besparingen die Autonomous levert, ontstaan dankzij de gebruikelijke Cloud-voordelen: er wordt betaald per gebruiker, terwijl investeringen in hard- en software én onderhoud- en hostingkosten worden geëlimineerd.  Maar de Oracle Autonomous Database biedt meer besparingen. Doordat er gebruik wordt gemaakt van Machine Learning, is er weinig mankracht nodig om de database te onderhouden, patchen of monitoren.


Afgeleide voordelen

In aanvulling op bovenstaande besparingen, zijn er nog meer afgeleide voordelen.

De eerste is zoals eerder vermeld het terugbrengen van downtime; een autonomous database zorgt automatisch voor security aanpassingen en lost zelf problemen op.

Het tweede voordeel heeft een nog grotere impact op organisaties. Zo blijkt uit een onderzoek van Ponemon[2] dat een datalek gemiddeld US$148 per record kost. Door nieuwe regelgevingen, zoals GDPR, en de daarbijhorende boetes, kunnen deze kosten verder oplopen. Ook blijkt dat er per datalek gemiddeld 24.615 records aangetast worden, wat gelijk is aan US$3,6 miljoen per datalek. De kans dat een dergelijk lek binnen twee jaar een organisatie treft, is volgens Ponemon 16%. Doordat een autonomous database zichzelf beveiligt en patcht, wordt deze kans en de mogelijke schade sterk beperkt.  

Het derde voordeel is gerelateerd aan de rol van de DBA. Traditioneel gezien is een DBA verantwoordelijk voor support van de business. Deze taken kosten veel tijd waardoor stakeholders DBA’s regelmatig als bottlenecks zien die niet snel genoeg op last-minute vraagstukken kunnen reageren. De steeds groter wordende stroom van data (volgens IDC is de totale hoeveelheid data 175 Zettabytes in 2025) maakt dit nog lastiger. Als er niets verandert, zullen DBA’s door de datagroei niet in staat zijn te voldoen aan wat er van ze wordt verwacht.Doordat een autonomous database veel taken automatisch uitvoert, neemt het druk weg bij de DBA zodat deze zich kan focussen op de business.

Uitgerust met de Autonomous Database van Oracle kan de CIO de uitdagende tijden van vandaag dus gerust tegemoet.

Meer weten?

Lees gerust verder op onze website en ontdek hoe onze klanten de voordelen van de Autonomous Database ervaarden.

[1] Bron: Verizon  2015 DataBreach Investigatios Report  


[2] Bron: Ponemon institute, 2018 Cost of a data breach study: Global Overview, July 2018

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-02T13:37:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.