Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Blijven investeren in IT in crisistijd

Dit artikel delen:

Vertrouwen in de economie, dat doorgaans voorafgaat aan investeringen, heeft de afgelopen periode een flinke knauw gekregen.

Zowel bedrijven en non-profitorganisaties als consumenten houden de hand wat meer op de knip, omdat het nog onzeker is hoe de economie zich gaat ontwikkelen in antwoord op de gezondheidscrisis. Juist in dit soort tijden is het belangrijk om te blijven investeren.

Langetermijnposities beschermen

IT is een integraal onderdeel geworden van zo goed als alle organisaties en bedrijven na jaren van investeren. Steeds vaker worden front-, mid- en backoffice met elkaar verbonden en om bedrijven optimaal te positioneren voor de toekomst lopen er diverse IT-transformaties en langetermijn-initiatieven. Dan zet er iets de wereld op zijn kop, in dit geval het coronavirus, dat een ongekend effect heeft op de wereldeconomie. Bestuurders zijn genoodzaakt om op korte termijn te reageren en werknemers, klanten en de organisatie te beschermen. Tegelijkertijd moeten er voorbereidingen getroffen worden voor de lange termijn. Een sterke bestuurder zorgt ervoor dat de organisatie zo snel mogelijk wordt gestabiliseerd en werkt op hetzelfde moment aan het versterken van de positie op de lange termijn. Voor investeringen is budget nodig en banken zien de vraag naar een bedrijfskrediet of persoonlijke lening stijgen. Geldverstrekkers kunnen juist extra eisen stellen door alle onzekerheid. 

Optimaliseren van IT-organisatie

Door na het stabiliseren van de onderneming direct de pijlen te richten op het aanpassen van de IT-organisatie aan het nieuwe normaal, kunnen bedrijven een concurrentievoordeel opdoen. Dit kan inhouden dat dit moment het juiste moment is om te investeren in nieuwe samenwerkings-oplossingen, waardoor werken op afstand de norm wordt. Investeringen om de cloud te optimaliseren zijn doorgaans ook goed besteed. De cloud helpt bij het op- en afschalen om zo af te kunnen stemmen op de wisselende behoeften. Het (versneld) doorvoeren van wijzigingen, niet alleen in ICT, maar in de hele business, kan gevolgen hebben voor beveiligings- en controlemechanismen. Bekijk en analyseer deze risico's altijd om te voorkomen dat cybercriminelen een kans krijgen. Door slimme investeringen te identificeren en hier naar te handelen zullen deze leiden tot een verbetering van omzet en winstgevendheid.

Hervorming van de IT-organisatie

Op lange termijn zal duidelijker zijn hoe organisaties moeten gaan opereren. Ook digitale technologieën zijn hier van invloed op en kunnen ondersteuning bieden. Bijna iedere verandering gaat impact hebben op onderdelen van het bedrijfsmodel. Het is belangrijk om altijd mee te veranderen en zo een voorsprong te behouden op concurrenten, bijvoorbeeld door te investeren in een slimme supply chain. Hervorm wanneer nodig de bestaande inrichting van de IT-organisatie en kijk ook kritisch naar de samenwerkingsmodellen tussen de bedrijfsvoering en IT. Bestuurders kunnen bijvoorbeeld nu overstappen naar een digitale en agile organisatie. Zo kan er in de toekomst sneller ingespeeld worden op veranderende klantbehoeften en marktomstandigheden. Want een crisis is van alle tijden. Zorg ervoor dat de organisatie er klaar voor is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-18T15:27:10.000Z 24marketing


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.