Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Hoe herrie in de computer gedempt kan worden

Dit artikel delen:

Zoals veel huishoudelijke apparatuur is jouw computer een verzameling van zoemende, draaiende, trillende onderdelen zoals de harde schijven, optische stations, koellichaam en afzuigventilatoren.

Alles wat is de computer beweegt of resoneert maakt geluid. Elk van deze onderdelen draagt ​​bij aan het algehele geluid die de computer maakt. Afhankelijk van je computer en jouw gevoeligheid voor dergelijke geluiden, kan dit resulteren in een geruststellende omgeving of een irritante herrie makende machine op de achtergrond, waardoor je een gat in de zijkant van je computer wilt trappen om de herrie eruit te trekken. 

Welke computers zijn geschikt voor geluiddemping

Zoals vele onderdelen in de technologie wereld, is er een groep gebruikers gewijd aan stil computergebruik. Overal waar dergelijke mensen bestaan, is er een markt voor producten die hierop inzoomt. Gelukkig zijn er tal van opties zijn om het volume van de computer te dempen. Laptops daarentegen zijn moeilijker stil te krijgen omdat het voor de meeste eindgebruikers niet de moeite waard is om het te proberen. Er wordt veel energie en tijd gestoken in technische laptops die stil kunnen werken, maar dat is grotendeels een uitdaging voor de fabrikant. Desktop computers zijn echter gemakkelijk stil te krijgen. Dit hangt volledig af van hoeveel geld, tijd en moeite je bereid bent erin te steken om het probleem aan te pakken. Hetzelfde geldt voor het isoleren van je woning, hoe meer isolatie zoals xps isolatie je toepast in de woning, des te stiller het in huis wordt en constanter de temperatuur blijft.

Eenvoudige maatregelen

Een simpel feit over computerkoeling: een grotere 120 mm ventilator die op lage snelheid draait, verplaatst meer lucht dan een kleinere ventilator die op topsnelheid draait. De computer koel houden is een goede zaak, maar de pc hoeft niet te klinken alsof deze over de landingsbaan taxiet. 

De oplossing voor dit soort geluidsoverlast is om de kleine, luidruchtige blowers te vervangen door grotere, geluidsarme onderdelen. De ventilatoren die groter en langzamer zijn, zijn vaak ook uitgerust met vloeistofdynamische lagers wat zorgt voor een soepelere beweging, waardoor de decibelwaarde van elk onderdeel zal dalen. Vergeet niet om tijdens computergebruik de temperatuur van de computer in de gaten te houden, wat je kunt doen met software.

Trillingen die geluid produceren

Indien de pc tilt maakt deze soms geluid. Draaiende componenten zoals optische schijven en harde schijven kunnen veel trillingen genereren en doorgeven aan de computerbehuizing, en dat vertaalt zich direct in geluid. Er zijn verschillende opties om deze schokken en trillingen het zwijgen op te leggen. Een oplossing is om een ​​schroevendraaier te pakken en alle schroeven in de schijven vast te draaien. Losse schroeven veroorzaken namelijk de geluiden. Of een druppel rubbercement over de bovenkant van de schroeven aan te brengen. Je kunt ook een stap verder gaan en siliconenrubberen mantels over de harde schijf te plaatsen op de aandrijvingen, voeding en ventilatoren om metaal-op-metaal contact te verminderen. Een andere optie is om de harde schijven volledig te omsluiten in geluidsisolerende behuizingen zoals woningen in pir platen omhult worden. Speciale dozen omringen de schijven met schuim en aluminium, waardoor ze veel stiller worden. 

De grootste geluid reducers

Het vervangen van ventilatoren en het plaatsen van rubberen pakkingen op schijven zorgen voor 90 procent reductie van je geluid. Het elimineren van de laatste 10 procent vereist aanzienlijk meer werk maar als je eenmaal voor het maximale wilt gaan, kan de zoektocht verslavend worden.

Gegarandeerde rust

Een gegarandeerde manier om het geluid van het koellichaam te elimineren en de koeling drastisch te verbeteren, is een vloeistof koelsysteem of waterkoeling te installeren. Het is echter ook mogelijk om een ​​echt geruisloze pc te maken. Om dit te doen, is alleen het gebruik van een solid state drive (SSD) nodig voor gegevensopslag en het passief koelen van alle hete delen zoals de grafische processor, CPU en voeding met een speciaal ontworpen behuizing. Het kost je wellicht honderden euro’s, een lage capaciteit en het kan nodig zijn om al je componenten onder te dompelen in een tank met minerale olie. Dan wordt het pas echt waanzinnig stil.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-30T16:15:20.000Z Twenty Four Webvertising BV


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.