Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Informatietechnologie: het leven makkelijker of complexer maken?

Dit artikel delen:

Informatietechnologie (IT) is tegenwoordig overal om ons heen. Het wordt overal gebruikt, van het opnemen van jouw tv-programma's tot het plannen van de agenda en het verzenden van sms-berichten naar jouw vrienden en collega's. Het simpele antwoord op de vraag uit de titel van dit artikel: Maakt IT het leven makkelijker of ingewikkelder? zou zijn: het hangt ervan af over welke IT je het hebt, maar over het algemeen maakt IT je het leven gemakkelijker. Maar hoezo? De meest basale manier waarop IT ons leven gemakkelijker maakt, is door sneller en gemakkelijker met anderen te communiceren.

Wat is informatie in de IT?

Informatietechnologie is de afgelopen jaren sterk geëvolueerd, maar in wezen is het nog steeds technologie die wordt gebruikt om informatie te organiseren en te verwerken. Zie informatie als alle soorten gegevens die elektronisch kunnen worden weergegeven. Het beste voorbeeld is een e-mail; het zijn gewoon een aantal karakters die aan elkaar zijn geregen, maar wanneer je een e-mail van de bank ontvangt over fraude op jouw rekening, interpreteer je die karakters als een bedreiging voor jouw financiële veiligheid.

IMPACT VAN DE IT OP ONS LEVEN

Volgens een onderzoek uit 2016 is het bezit van de smartphone in Amerika tussen 1993 en 2012 gestegen van 0,4% naar 75,7%. In China is dat cijfer meer dan 90%. Die cijfers zijn duizelingwekkend en ze wijzen op iets anders belangrijks: IT is zo alomtegenwoordig geworden dat het praktisch overal is. 

MOETEN WE ELK JAAR UPGRADEN?

Met nieuwe software, apparaten en upgrades die jaar na jaar aankomen, is het verleidelijk om oudere items te ruilen voor nieuwere. En hoewel sommige upgrades nodig zijn (zoals wanneer je mobiele telefoon niet meer werkt), maken vele toestellen dat niet mogelijk na een verloop van tijd. We hebben niet elke nieuwe gadget zoals een water filter nodig die langskomt, maar we kunnen het niet laten. Volgens een onderzoek van The Nielsen Company onder meer dan 11.000 Amerikaanse consumenten heeft 64 procent het gevoel dat ze hun mobiele telefoons moeten upgraden en vindt 46 procent dat ze om de twee jaar moeten upgraden.

ZIJN ER ALTERNATIEVEN VOOR HET UPGRADEN VAN COMPUTERS ELK JAAR?

Computers zijn de afgelopen jaren snel veranderd en geëvolueerd. Als je een nieuwe computer koopt, is het misschien verleidelijk om te kiezen voor de allerbeste specificaties om ervoor te zorgen dat de machine veeleisende softwareprogramma's en multimedia projecten aankan zonder achter te blijven. Het feit dat de oude computer het moeilijk heeft, betekent echter niet dat je niets anders kunt doen om de prestaties te verbeteren; veel computerproblemen komen voort uit gebruikers die eenvoudige oplossingen over het hoofd zien. In plaats van elk jaar automatisch een nieuwe computer aan te schaffen, kun je overwegen de geheugenkaart te upgraden of meer RAM-geheugen te installeren als je regelmatig grote programma's zoals Photoshop of Word gebruikt.

HOE KUNNEN WE DE IMPACT VAN IT OP ONS LEVEN VERKLEINEN?

Velen van ons willen het niet toegeven, maar we zijn gewoon niet klaar voor de technologie en de ontwikkeling ervan. De meesten van ons kunnen omgaan met sociale media en smartphones omdat ze onze primaire functie vervullen oftewel entertainen, maar wanneer technologie onze andere taken begint over te nemen, raken we gefrustreerd. Zoals we vroeger ons eigen drinkwater nog met de hand uit de grond moesten pompen zijn er tegenwoordig apparaten zoals een waterfilter drinkwater die het leven voor ons versimpelen en veiliger maken. Volgens Pew Research Center vindt 58% van de mensen zelfs dat er te veel tijd wordt besteed aan e-mails en het beantwoorden van berichten. In een poging om de overbelasting van e-mail te verminderen, zijn veel mensen begonnen met het gebruik van tools zoals Evernote, Clear en Boomerang voor e-mailbeheer. Smartphones zijn een ander verhaal; iedereen heeft tegenwoordig wel een telefoon. De grote vraag die hierbij heerst is; hoe kunnen we de impact hiervan beteugelen?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-30T16:35:00.000Z Twenty Four Webvertising BV


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.