Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Energie besparen met je computer

Als je computer zo goed als de hele dag ingeschakeld is omdat je het gebruikt voor zowel werk als plezier dan is de kans groot dat je nogal een hoge energierekening hebt.

Check dan eerst de beste energievergelijker. Mogelijk kun je namelijk een goedkoper contract vinden waardoor je dus minder geld hoeft te geven aan je energieleverancier. Daarnaast zou je ook nog naar het energiecollectief overzicht kunnen kijken of hier iets geschikts tussen zit. Daarnaast zijn er ook nog veel tips die je kunt gebruiken om energie te besparen met je computer, zoals je in dit artikel kunt lezen. 

Verlaag de helderheid van het beeldscherm 

Het verlagen van de helderheid van de computermonitor, of eigenlijk elke andere monitor die in je huis staat, bespaart energie. Dit is dus eigenlijk een goede tip voor mensen die gebruik maken van laptops, netbooks en andere mobiele apparaten, waaronder mobiele telefoons. Het kan ook nuttig zijn om dit te doen bij desktopsystemen. Het is voldoende om de helderheid naar 50 procent te verlagen, omdat je niet veel voordeel hebt als je het verder verlaagt. Bovendien kun je hierdoor alles op het scherm nog goed lezen en bekijken, wat lastiger wordt als je de helderheid verder verlaagt.

Gebruik de ingebouwde energiebesparende functies

De meeste besturingssystemen worden geleverd met energiebesparende functies die hardware zoals harde schijven of de computermonitor in de inactieve modus zetten of ze uitschakelen voor de tijd dat ze niet worden gebruikt. Zo kun je gebruik maken van de stand-by stand, wat 20 tot 50 keer minder energie verbruikt. Windows-gebruikers vinden de instellingen voor energiebesparing in het Configuratiescherm of de toepassing Instellingen. Hierbij kan het mogelijk nodig zijn om de waarden aan te passen, zodat ze geen negatief effect hebben op je werk. Een kortere periode zal meer energie besparen, maar heeft ook meer invloed op het werk.

Schakel de computer uit

Dit is misschien een voor de hand liggende tip, maar er gaan wel een paar mythes rond over dit onderwerp. Sommige gebruikers denken dat het uitschakelen van een computer de levensduur zal verkorten. Anderen zijn van mening dat het meer stroom kost om de computer uit en weer aan te zetten dan om hem in de slaapstand te zetten. Het is misschien niet logisch om een ​​computersysteem uit te schakelen wanneer je een pauze van 5 minuten hebt, maar het is zeker zinvol voor langere pauzes, bijvoorbeeld tijdens een lunch of vergadering.

Schakel apparaten uit die niet nodig zijn

Laptops worden geleverd met allerlei apparaten die een gebruiker misschien niet nodig heeft. Elk van de ingeschakelde apparaten indien ingeschakeld verbruikt energie, vooral als het actief is. Een laptopgebruiker die de ingebouwde netwerkadapter en een kabel gebruikt om verbinding te maken met internet heeft waarschijnlijk geen Wi-Fi, de ingebouwde modem, Bluetooth of infrarood nodig. Hetzelfde kan gelden voor andere apparaten zoals het dvd-station of de geluidskaart. Ook bij je computer zou dit het geval kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een printer of een scanner, wat ook energie verbruikt als het stand-by staat. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-01T15:54:16.000Z 24 webvertising
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.