Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Is het slecht voor je ogen om je computer te gebruiken in het donker?

Is het slecht voor je ogen om een ​​computer in het donker te gebruiken? Nou, nee en ja. Zullen je ogen blijvende schade oplopen door computergebruik waarbij de lichten uitgaan? Nee. Je visie zal niet in een spiraal naar beneden gaan naar een steeds grotere beperking. Je zult geen zeldzame en ernstige aandoening krijgen. Je kunt echter last krijgen van een veel voorkomende oogaandoening die oogvermoeidheid wordt genoemd.

Het is daarom toch beter om de gekleurde lavalampen van Directlampen die je naast je pc op je bureau hebt staan aan te zetten. In dit artikel kun je meer lezen over oogvermoeidheid en het gebruiken van een computer in het donker. 

Wat is oogvermoeidheid? 

Oogvermoeidheid is in feite vermoeidheid van de spieren in je ogen. Net zoals elke andere spier in je lichaam vermoeid raakt na een inspannende training, kunnen je oogspieren gespannen en uitgeput raken door overbelasting. Dat is wat er gebeurt als je symptomen ervaart zoals hoofdpijn, wazig zicht en gevoel van druk achter je ogen. Ook kunnen ze droog en geïrriteerd voelen. Het blijkt dat vermoeide ogen vrij vaak voorkomen. De meeste mensen ervaren het op een gegeven moment, en sommige mensen hebben er regelmatig last van. De primaire oorzaak van deze soort is het staren naar de schermen van elektronische apparaten, waaronder computers en mobiele apparaten. Het goede nieuws is dat de effecten van vermoeide ogen tijdelijk zijn.

Welke factoren dragen bij aan oogvermoeidheid?

Verschillende factoren dragen bij aan de aandoening. Ten eerste hebben mensen de neiging om minder vaak te knipperen bij het lezen op een computer dan bij het lezen van een gedrukte tekst. Minder knipperen betekent dat je ogen sneller droog worden. Als je ogen droog zijn, moeten ze harder werken om goed te kunnen focussen. Afgezien van minder knipperen, werken je ogen al harder om zich te concentreren op digitale tekst. In tegenstelling tot gedrukte tekst, bestaan ​​de woorden op een computerscherm uit heel veel kleine pixels. Hoewel je de afzonderlijke pixels niet per se kunt zien, maken ze het voor je ogen wel moeilijker om zich te concentreren op de woorden die je leest. Andere factoren kunnen ook bijdragen aan de hoeveelheid stress die je op je optische spieren legt: hoe klein de tekst is, hoe dicht je bij het scherm bent, zelfs de helderheid van het scherm. Wanneer je ogen harder werken om zich te concentreren, raken de spieren sneller uitgeput.

Hoe kun je een computer in het donker gebruiken?

Het blijkt dat het gebruik van een computer in het donker de vermoeidheid van de ogen kan verergeren. Niet in grote mate, maar genoeg dat het misschien de moeite waard is om te heroverwegen hoe je 's avonds je computer gebruikt. Wat er gebeurt, is dat wanneer de LED verlichting in de kamer rond je computer drastisch verschilt van het lichtniveau dat door je scherm wordt uitgestraald, je ogen meer moeite doen om scherp te stellen. Het is het contrast in verlichting dat je zicht extra belast. Werken in een verlichte kamer egaliseert de lichtbronnen waarop je ogen zich concentreren, waardoor de belasting wordt verlicht. In feite kan het werken in een te lichte kamer ook spanning veroorzaken door contrast in de verlichting die je hebt gekocht op Directlampen.nl. Gelukkig zijn er wat dingen die je kunt doen om de belasting van je ogen te vertragen of te verminderen. Zo kun je de helderheidsinstellingen aanpassen van je computer waardoor je het alsnog kunt gebruiken in het donker. Ook het verhogen van het contrast kan helpen of het vergroten van de letters. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-20T11:35:00.000Z 24 webvertising
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.