Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Werkplek inrichten: op welke hoogte moet mijn beeldscherm

Een werkplek inrichten lijkt iets wat je zomaar even tussendoor kan doen maar dat is niet zo. Zeker wanneer je er vaak gebruik van maakt is het verstandig om er wel enige aandacht aan te besteden. Wat zijn nu de belangrijkste dingen om rekening mee te houden?

Welke spullen heb je nodig?

Om een werkplek in te richten heb je een aantal spullen nodig. Dit zijn bijvoorbeeld een bureau, een bureaustoel en een voetensteun. Wanneer je vaak achter een beeldscherm zit is het belangrijk om je beeldscherm op de juiste hoogte te hebben staan. Welke hoogte dit is gaan wij jou vertellen.

Hoe hoog moet je beeldscherm staan?

Je kunt voor de juiste hoogte van je beeldscherm aanhouden dat de bovenkant van jouw beeldscherm op ooghoogte moet zitten. Wanneer je dit doet heb je altijd de juiste werkhoogte. Dit betekent dat wanneer jij gebruik maakt van een klein beeldscherm dat het scherm dan hoger komt te staan dan met een groot scherm. Maak je gebruik van een heel groot scherm dan kan het zijn dat je geen verhoger nodig hebt.

Om je beeldscherm te verhogen kan er gebruik gemaakt worden van een beeldscherm verhoger. Deze plaats je onder je beeldscherm. Op die manier kan je de juiste hoogte instellen. Vaak heeft een verhoger een aantal standen. In sommige gevallen is de hoogte door draaiknoppen in te stellen. Een andere manier is om je beeldscherm op te hangen aan de muur maar dat kan niet overal en het is dan afgestemd op alleen jouw hoogte. Je kunt het dus niet gemakkelijk veranderen.

De afstand tot je beeldscherm, moet tussen de vijftig en de zeventig centimeter zijn. Zit je er te dicht op dan is dat niet fijn. Dit geldt eveneens voor het te ver ervan af zitten. Ook dat is niet fijn. Het kan zelfs nadelige gevolgen hebben voor je zicht wanneer je er te dicht op of te ver vanaf zit. 

De hoogte van je bureau en stoel

Niet alleen voor je beeldscherm is het belangrijk dat deze op de juiste hoogte staat maar ook voor je bureau en stoel is dat belangrijk. De meeste bureaus hebben een standaard hoogte. De hoogte van jouw bureaustoel stel je af door in de stoel te gaan zitten en je armen in een hoek langs je lichaam te houden met je handen naar voren. Je armen moeten kunnen rusten op het bureau. 

Ben je nu zelf niet zo lang en raak je niet met je benen de grond omdat je stoel hoger afgesteld staat? Dan is het handig om een voetensteun te kopen die in hoogte te verstellen is. Het is aan te bevelen om je benen in een hoek van ongeveer negentig graden te houden. Op die manier klem je niets af en behouden je benen een goede doorbloeding. 

Zorg ervoor dat jouw werkplek goed is. Zo hou je het langer vol om te werken zonder last te krijgen van een pijnlijke nek of schouders. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-22T10:02:25.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.