Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Waarom zijn rookmelders belangrijk?

Om het leven een beetje veiliger te maken is het een heel goed plan om rookmelders op te hangen. Als er slachtoffers vallen bij een brand, dan is dat meestal doordat de slachtoffers dan rook in hebben geademd. Als je slaapt dan is je reukvermogen verminderd, hierdoor word je niet heel snel wakker van de rook. In rook zitten vaak giftige gassen die ervoor zorgen dat je al vrij snel bewusteloos zou kunnen raken. Dit kan al binnen enkele minuten gebeuren. Lees in deze blog meer over het plaatsen van rookmelders en het belang ervan.

Wat je misschien nog niet wist

Misschien ben je je er niet van bewust, of wist je het niet, maar als je slaapt ruik je helemaal niks. Om dit zintuig van je over te nemen kun je heel eenvoudig een rookmelder installeren. Jaarlijks worden honderden levens gered door het plaatsen van rookmelders. Om je rookmelder optimaal te laten functioneren zul je deze wel regelmatig stofvrij moeten maken.  

De verschillende soorten rookmelders

Bij het kopen van rookmelders kom je er al vrij snel achter dat er verschillende soorten rookmelders zijn. Een van de meest gebruikte rookmelder is de zogenaamde optische rookmelder. Deze rookmelder is voorzien van een cel die lichtgevoelig is en daardoor nog sneller de rook waarneemt. 

Naast de optische rookmelder zijn er ook combimelders te vinden. Deze zijn gecombineerd met een koolmonoxide melder. Als je meerdere rookmelders op moet hangen in je huis is het verstandig dat de rookmelders met elkaar verbonden zijn. Benieuwd geworden? Bekijk hier de verschillende merken rookmelders. Bestel op deze website rookmelders.

Waar kun je de rookmelder het best ophangen? 

Als je je rookmelder op gaat hangen kun je dit het best doen in de gang of in een ruimte tussen de keuken en de woonkamer is. Hang een rookmelder altijd aan het plafond en zorg ervoor dat er op iedere verdieping van je huis een rookmelder hangt. Hang een rookmelder ook altijd 50 centimeter van de hoek van de kamer en de zijmuur af. 

Waar kun je je rookmelder beter niet ophangen? 

Het is niet zo dat je je rookmelder zomaar overal op kunt hangen. ZO is het beter om je rookmelder niet in de garage op te hangen. Ook de badkamer en de keuken zijn niet geschikt om je rookmelder op te hangen. Zorg er ook voor dat je de rookmelder niet boven de verwarming of in een vochtige ruimte hangt. 

Wanneer je de rookmelder wel op een van deze plaatsen hangt, loop je het risico dat deze een vals alarm af zal geven of dat de rookmelder eerder stuk zal gaan doordat er te veel stof in terecht zal komen. Hou je daarom dan ook aan de voorgeschreven plaatsen om de rookmelder op te hangen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-30T16:37:27.000Z DeDomoticaStore
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.