Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Thuiswerken als een digital native

Digitalisering en thuiswerken zijn beide voorbeelden van een optimale efficiëntie. Leg ze samen, combineer beide krachten, en je leert thuiswerken zoals een digital native. Hoe je dit doet, leggen we jou hier uit.

Nood aan technologische skills

Uit een eerder onderzoek van Salesforce, waar we al over berichtten, bleek dat tweederde van de Belgische werknemers denkt dat ze meer technologische vaardigheden zal nodig hebben in de komende vijf jaar. Een kwart ervaart dat ze niet genoeg digitale skills hebben om hun job goed uit te oefenen. De populariteit van thuiswerken en de groei van digitalisering zal voor velen dus nog meer uitdagingen met zich meebrengen.

Technologie als hulpmiddel

Als er één ding is dat we hebben geleerd uit thuiswerken en online meetings, is het dat we online tools moeten inzetten wanneer ze een hulpmiddel zijn, niet gewoon omdat we ze ter beschikking hebben. Een gesprek met een werknemer die zich niet goed voelt of belangrijke team meetings voer je nog steeds beter in real life. Ook ontdekten we met z’n allen software die het werken makkelijker maakt: denk aan Zoom en Google Meet, maar ook Slack, Trello, ClickUp en Spark. Leer daarom deze tools zo goed mogelijk kennen (ze zijn namelijk zo gebruiksvriendelijk mogelijk gemaakt), schrijf op wanneer je vastloopt bij moeilijke taken en zoek een app die je hierbij kan helpen. Houd aan de andere kant bij welke ‘menselijke taken’ essentieel zijn en welke aspecten van je job bijdragen aan een goede teamsfeer of je energie geven.

Thuiswerken én technologie combineren

Thuiswerken zorgt voor meer tijd en efficiëntie, in theorie dan toch. Gebruik deze extra tijd dus om technologische snufjes te leren kennen en denk als een digital native. Geen expertise in een bepaald vak? Spreek een collega via Slack aan of zoek connectie op een forum. Kan je je even niet concentreren? Abonneer je op Reddit op interessante pagina’s, zet een interessante podcast op of kijk een YouTube-filmpje tijdens een korte break. Investeer in een comfortabele werkplek met een goed scherm, comfortabele bureaustoel en een handige koptelefoon, want privé en werk wordt al snel een mengelmoes als je thuiswerkt én technologie bijna constant een deel uitmaakt van je leven. En ten slotte: geef je werkgever op tijd aan wanneer het je niet meer lukt. Flexibiliteit en autonomie is één ding, maar kan niet zonder bevestiging, contact en steun. Geniet dus van de autonomie om je technologische skills te ontdekken, maar vraag hulp wanneer je vastzit. Investeer dus ook de tijd om in team en met het management na te denken over welke zaken noodzakelijk zijn om bij te leren. Het is een constant leerproces en om dit mogelijk te maken, moet technologie volledig geïntegreerd zijn in de bedrijfscultuur.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-01T15:41:02.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.