Een consortium van Nederlandse bedrijven en kennisinstituten en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om de vitale infrastructuur in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio (2020) te beveiligen. De partners willen hiermee een belangrijke marktpositie in Japan creëren en het wetenschappelijk onderzoek tussen de twee landen bevorderen.
In 2020 worden de Olympische en Paralympische Spelen in Japan gehouden. De Japanse overheid heeft als doel gesteld om de vitale infrastructuur optimaal te beschermen tegen cybercrime. Een consortium van Nederlandse bedrijven en kennisinstituten (zie kader) en de RvO zijn een samenwerkingsovereenkomst aangegaan om dat doel van de Japanse overheid te bewerkstelligen. Het contract werd bij het Nederlandse veiligheidscluster The Hague Security Delta (HSD) getekend. De partijen doen dit in het kader van het programma ‘Partners for International Business’ (PIB).
Het consortium wil in aanloop van de Spelen Japan helpen met de beveiliging van de vitale infrastructuur. De nadruk ligt hierbij op bescherming van de energie-, drinkwater- en telecomsector. Ook de cyberveiligheid van de financiële dienstverlening en autonome voertuigen zijn thema’s waar het consortium zich op richt. Daarnaast wordt kennis met Japanse instellingen uitgewisseld. Dit moet het wetenschappelijk onderzoek tussen Nederlandse en Japanse kennisinstituten bevorderen.
De partners willen met dit samenwerkingsverband Nederland op de kaart neerzetten als ‘land dat beschikt over de kennis en ervaring om vitale infrastructuren te beschermen tegen cyberaanvallen’. Zij willen hiermee een belangrijke marktpositie in Japan creëren om vanuit hier meer omzet te genereren.
Atos
Atos is geselecteerd als wereldwijde it-partner voor de Olympische Spelen en Paralympische Spelen. De ict-dienstverlener zal tijdens de Spelen in Tokio de cybersecurity voor zijn rekening nemen. Een woordvoerder van The Hague Security Delta laat weten dat vooralsnog geen samenwerking tussen Atos en het Nederlandse consortium is gesloten. ‘Wie weet kruizen onze wegen en is het logisch om een samenwerking aan te gaan. In dat geval doen wij dat maar al te graag.’
Consortium
Het consortium bestaat uit een combinatie van acht bedrijven (Alliander, Compumatica, Evidantly, Group 2000, Radically Open Security, Redsocks, Security Matters en ZiuZ), twee kennisinstituten (Technische Universiteit Delft en de Technische Universiteit Eindhoven), Innovation Quarter (de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland) en The Hague Security Delta (HSD).