Wereldwijd is het gebruik van IPv6 de 10 procent gepasseerd en het zal de komende tijd een groeiversnelling laten zien. Na de lancering in 2012 van IPv6 op de websites en services van Google, Apple, Microsoft en Facebook, is het steeds belangrijker geworden in ict-omgevingen. IPv6 is ontworpen als vervanger van IPv4. Kunnen we, nu IPv6 steeds breder beschikbaar wordt, IPv4 uit gaan zetten?
IPv4 en IPv6 worden nu naast elkaar gebruikt, en dat zal nodig blijven zo lang er nog gebruikers zijn die IPv6 niet kunnen toepassen. Het ondersteunen van twee protocollen vergt echter extra werk, en we blijven last hebben van de problemen rondom IPv4. Daarom is het eind-doel om IPv4 uit te zetten en volledig over te gaan op IPv6.
Bedrijven die zich niet voorbereiden op IPv6 en geen maatregelen nemen, zullen tegen verschillende problemen gaan aanlopen. Internetgebruikers van wie het IPv4-adres, als gevolg van het adrestekort met meerdere gebruikers wordt gedeeld, krijgen te maken met identificatie- en security-problemen. IPv6 is een belangrijk onderdeel van de grootste netwerken in de wereld. De grootste websites ondersteunen het, en banken voeren het in om betere controle over het online betalingsverkeer te houden.
Toch stellen veel bedrijven de invoering van IPv6 nog uit. Deels uit onwetendheid, deels uit koudwatervrees. Wat zijn de kosten van de invoering van IPv6, wanneer ben je klaar met de invoering, wie moet je er in je organisatie bij betrekken, waar moet je op letten? Wellicht dat Stichting IPv6 Nederland in een speciaal seminar op dinsdagmiddag 8 november 2016 duidelijkheid in deze materie kan scheppen en vragen over het hoe en wat met IPv6 kan beantwoorden.