De desktop verliest terrein en geeft daarmee bepaalde werknemers meer vrijheid. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.
De desktop-pc blijft het maar moeilijk hebben. De verkoopverwachting van onderzoeksbureau IDC voor de komende vijf jaar is een indrukwekkend klinkende twee miljard pc’s. Alleen komt de verkoop in 2021 volgens deze voorspelling lager uit dan in 2016, wat al een moeilijk jaar was voor de pc. Aanvulling: het zoveelste moeilijke jaar op rij. In Nederland verliest de desktop terrein in het bedrijfsleven, wat wel wordt gezien als het laatste bastion van de traditionele bureau-pc.
Ook deze afzetmarkt is aan erosie onderhevig. Dit jaar is het aantal eindgebruikerssystemen wat desktops betreft onder de 50 procent gekomen. Terwijl dat aandeel zeven jaar geleden nog boven de 70 procent zat. Het valt al te raden: de desktop wordt verdrongen door de laptop, de thin client en sinds een jaar of vier de tablet. Deze drie devices zijn in aflopende volgorde qua marktaandeel. Maar niet getreurd: de dood van de desktop betekent het doorbreken van ketens die gebruikers aan bureaus binden. De ambulante werknemer wordt bevrijd. Wat vind jij?