In 2016 werd in ons land voor 299 miljoen euro in jonge technologiebedrijven geinvesteerd. Dat blijkt uit cijfers van Omar Mohout van Sirris, het collectief centrum van de Belgische technologie-industrie, die de Europese startup-scene in kaart brengt. Europa was in totaal goed voor bijna 17 miljard aan investeringen.
Mohout kon vorig jaar 69 Belgische tech-investeringen traceren voor in totaal 299 miljoen euro. Enkel deals van minstens 750.000 euro werden in zijn rapport opgenomen. Investeringen in e-commerce (genre HelloFresh en Zalando) werden niet weerhouden, het gaat om bedrijven die apps maken, mobiele en/of digitale producten, software, digitale marktplaatsen en (connected) hardware.
Het Gentse showpad was in zijn eentje goed voor 44 miljoen aan kapitaalsinjecties. Daarna volgen Auro Technologies met 25 miljoen en Sparkcentral met negentien miljoen euro. Opvallend: qua activiteit zitten meer dan zeven op tien bedrijven in de b2b-sector. Niet iets meer dan de helft heeft elf tot vijftig werknemers en 93 procent is opgericht door een man. De drie meest gespijsde sectoren zijn fintech, healthtech en adtech. Qua technologieën steken vooral IoT, artificiële intelligentie en het meer algemene hardware er bovenuit.
Landgenoten
Van de investeringen in Belgische startups wordt 44 procent door landgenoten gedaan. Europese investeerders zijn goed voor 47 procent en komen vooral uit Frankrijk en Nederland. Iets meer dan een derde van het geld komt van venture capital, een vijfde van universiteiten en nog eens een vijfde van de overheid. De actiefste investeerder was het overheidsvehikel PMV (zeven maal). Fortino Capital, het fonds rond ex-Telenet-topman Ducko Sickinghe, deed er zes, net als Pamica, de investeringsmaatschappij van serie-entrepreneur Michel Akkermans.
Over heel Europa gezien waren er in 2016 meer dan 1.700 investeringen, goed voor zowat 16,7 miljard euro. Bijna tweede derde van dat bedrag komt van venture capital, vijftien procent van corporate venture capital en tien procent van private equity. De overheid is op Europees niveau goed voor slechts zes procent.
De grootste markt voor tech-investeringen blijkt Frankrijk te zijn, iets meer dan 21 procent van al het geld vloeide naar Franse bedrijven. Het VK is goed voor iets meer dan twintig procent, maar de gemiddelde investering ligt er wel iets hoger dan in Frankrijk. België tikt af op 2,8 procent.