In december organiseert minister van binnenlandse zaken Jan Jambon (N-VA) een conferentie over technologie en veiligheid in samenwerking met Peter Hinssen en het VIAS Institute. Dat is een nobel initiatief en Peter Hinssen, Computable IT Person of the Year 2017, staat altijd garant voor diepgaande inzichten, aanzet tot een stevig debat en discussie. Alleen is er de vraag waarom dit nu pas gebeurt, op zes maanden voor de federale verkiezingen van zondag 26 mei.
Iedereen herinnert zich de rampzalige aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in Brussel op 26 maart 2016. Het Astrid-netwerk voor de veiligheidsdiensten faalde: een op de vier oproepen mislukte. Maar veel schrijnender is dat de informatiedoorstroming tussen de diverse veiligheidsdiensten amper werkt. Terwijl gangsters en criminelen gebruik maken van toptechnologie (zoals drones in de haven van Antwerpen) staat de politie nog nergens.
Ik mocht vijf jaar geleden meewerken aan de visietekst 2020 voor alle veiligheidsdiensten inclusief de Staatsveiligheid met onder andere wijlen Brice De Ruyver. Toen bleek dat de diverse diensten vooral hun eigen turf wilden beschermen en weinig voelden voor een verregaande samenwerking, al was het maar voor de gezamenlijke aankoop van technologieproducten en diensten.
Securityexperts en ethische hackers
De conferentie onder de titel ‘Niveau S’ moet het orgelpunt vormen van de bijeenkomsten van ‘Comité D’ met de D van disruptief. Volgens de financiële krant De Tijd roept minister Jambon technologiebedrijven op om projecten rond veiligheid in te dienen. De wedstrijd wordt dan op het congres beslecht.
De minister hoopt daarmee ook meer veiligheidsexperts met technologische achtergrond aan te trekken om voor de overheid te gaan werken. Daar is men nog op zoek naar 1500 securityexperts. Waar ze die gaan vinden blijft een raadsel. Zelfs privé-ondernemingen slagen er niet of amper in de nodige kennis in huis te halen (en te behouden).
Ook de overheid zal dus best beroep doen op ethical hackers zoals ook Kinepolis gebruik maakt van Intigriti om 24 op 24 uur de websites te monitoren op lekken. Op het Modis-event in Leuven brak Kinepolis-cio Bjorn Van Reet deze week een lans voor deze aanpak. Aanvankelijk was hij en de top van het bedrijf wat terughoudend maar de aanpak loont.
Vijftien miljard
Een conferentie is nobel, maar had in 2016 al moeten plaatsvinden. Meer nog, er zal vooral geïnvesteerd moeten worden. Het strategisch comité dat onder leiding staat van Premier Charles Michel had het vorige maand over een investering van liefst vijftien miljard euro. Ter vergelijking: de geplande aankoop van de 34 F-35 gevechtsvliegtuigen zou naar schatting 5,34 miljard euro kosten. En die aankoop wordt al jaren vooruitgeschoven wegens begrotingsperikelen. Waar het geld dan voor cybersecurity vandaan moeten komen is dan ook een raadsel.
De conferentie lijkt dan ook, zeker in de aanloop van de verkiezingen, ‘too little, too late’. Investeringen worden ongetwijfeld doorgespeeld naar de volgende regering. En wie weet, hoe lang zullen ze daar de hete aardappel doorschuiven