Comité pleit voor investeringen in Belgische security

Dit artikel delen:

Ons land moet tegen 2030 vijftien miljard euro investeren in cybersecurity, waarvan tien miljard van de overheid komt. Dat is een aanbeveling van het zogenaamde ‘Strategische Comité’, dat onder toezicht staat van premier Charles Michel en dat een nationale investeringsstrategie moet uittekenen.

De premier zette twee jaar geleden zijn schouders onder een initiatief om paal en perk te stellen aan de te lage investeringen in België. Een Strategisch Comité stelde deze week zijn eindverslag voor.

Wat ict-beveiliging betreft zijn er vijf werkdomeinen waar het plan op inzoomt: ‘Bouwstenen’ wordt onder meer voorgesteld om het CCB (Cybersecurity Center Belgium) uit te breiden en grensoverschrijdende samenwerkingen op te zetten om hackers te vatten. Hier is zo’n half miljard voor voorzien.

‘Kritieke Infrastructuur’ pleit voor veiligere internetstandaarden en het uitbouwen van een testomgeving voor infrastructuur en wordt met vier à 4,5 miljard gespijsd.‘Cyber Greenhouse en veiligheid op het werk’ gaat over het sensibiliseren van bedrijven rond veiligheid en fiscale stimulansen om kmo’s in cybersecurity te laten investeren. Hiervoor is 5,5 miljard voorzien.

‘Handhaving van cybermaatregelen’ behandelt de capaciteit van de politie om te antwoorden op cyberincidenten, goed voor drie miljard. En ‘Onderzoek en Ontwikkeling’ ten slotte, gaat over inspanningen om cybervakken in het onderwijs populairder te maken. Deze post is goed voor twee miljard.

Een van de opvallende maatregelen die beschreven wordt, is de aanwerving van vijftienhonderd ict- en security-experts, onder meer voor Defensie. Daar zou zo’n 2,8 miljard euro naar moeten vloeien. Het luik ‘opleidingen’ gaat met 1,1 miljard euro lopen.

De investeringen in ict-security omvatten zo’n tien procent van de totale investeringen die het Strategisch Comité aanbeveelt. Naast ict en cyberveiligheid gaat het onder meer ook over onderwijs, gezondheidszorg, energie en mobiliteit. Die injectie zou de economie jaarlijks met 1,5 tot 2 procent doen groeien tot 2030. Anders gezegd: zonder de investeringen zou tegen 2030 vijftig miljard euro minder welvaart worden gerealiseerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-13T09:39:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.