De Franse cosmeticareus L’Oréal lanceert de My Skin Track UV, een kleine, draagbare sensor die meet hoe lang en sterk het lichaam aan uv-straling wordt blootgesteld. Het kleinood werkt via near-field communication (nfc) en heeft daarom geen batterij nodig.
De My Skin Track UV werd ontwikkeld door de technologie-incubator van L’Oréal in San Francisco in samenwerking met La Roche Posay. Het apparaatje werd in januari tijdens de Consumer Electronics Show (CES) geïntroduceerd en is inmiddels voor zo’n zestig dollar beschikbaar op de Amerikaanse markt.
De sensor meet de uv-straling (uv-a en uv-b) en de bijbehorende app detecteert daarnaast de mate van vervuiling, pollen en vocht. Hij heeft geen batterij, maar werkt op zonne-energie en wordt geactiveerd via de smartphone. My Skin Track UV stuurt de opgeslagen informatie naar de bijbehorende app: door hem gewoon tegen je smartphone te houden, wordt de data geüpdatet.
La Roche-Posay en L’Oréal lanceerden in 2016 de allereerste flexibele huidsensor, My UV Patch, om de uv-blootstelling te monitoren. Uit consumentenstudies is gebleken dat het gebruik ervan leidde tot een veiliger zongedrag, met gebruikers die meer zonnecrème gebruikten en vaker de schaduw opzochten.
Bij de My Skin Track UV en My UV Patch is ook professor John Rogers van de Northwestern University betrokken, via zijn portefeuille van intellectuele eigendomsrechten en innovatie rond flexibele elektronica en draadloze millimetergolf-technologie. Hij is ook de oprichter van twe bedrijven gespecialiseerd in wearable technologie, MC10 en Wearifi.