Een beveiligingsapp die de Chinese telefoonproducent Xiaomi op zijn smartphones zet, maakt de telefoon net kwetsbaarder voor hackers. Dat blijkt uit onderzoek van de cybersecurityspecialist Check Point. Er is ondertussen een patch voor het probleem.
‘Guard Provider’, zo heet de app die Xiaomi standaard installeert om gsm’s te beschermen, maar die eigenlijk meer problemen veroorzaakt dan ze oplost. De oorzaak is een combinatie van onbeveiligd netwerkverkeer van en naar ‘Guard Provider’ en het gebruik van meerdere sdk’s (software development kits) in dezelfde app, zegt Check Point. Op die manier zou een bedreigende factor zich met hetzelfde netwerk als het slachtoffer kunnen verbinden, en zo een ‘Man-in-the-Middle’-aanval (MiTM) kunnen uitvoeren.
Via gaten in de communicatie tussen de verschillende SDK’s zou een aanvaller vervolgens om het even welke kwaadwillige code kunnen toevoegen en zo bijvoorbeeld wachtwoorden stelen of allerlei malware installeren.
Het meervoudige gebruik van SDK’s in dezelfde applicatie leidt tot wat ‘SDK Fatigue’ wordt genoemd. Het maakt een app veel kwetsbaarder voor problemen zoals crashes, virussen, malware, inbreuken in de privacy, overmatig batterijverbruik, vertragingen, en vele andere problemen. Het grootste nadeel van meerdere SDK’s in dezelfde app is het feit dat ze allemaal de context en de goedkeuringen van de applicatie delen. Bij een probleem in één SDK kan de bescherming van alle anderen in gevaar komen en de private opslagdata van een SDK kunnen niet worden geïsoleerd, zodat ze voor een andere SDK toegankelijk zijn.
‘Vooraf geïnstalleerde applicaties zoals ‘Guard Provider’ staan op alle out-of-the-box-toestellen en kunnen niet worden verwijderd. Daarom stelde Check Point Xiaomi op de hoogte van het probleem, en intussen is een patch uitgestuurd’, legt Christof Jacques, security engineer bij Check Point België en Luxemburg, uit.