Vrije modemkeuze wordt vanaf 1 november 2024 officieel een feit. Mobiele provider Orange ging enkele maanden geleden in beroep tegen de beslissing van telecomregulator BIPT. Het VTKE, een alliantie van Europese fabrikanten van telecomapparatuur, kondigt nu aan dat dat beroep is afgewezen in de rechtbank.
Dit betekent dat providers niet langer eindgebruikers kunnen verplichten de modem of router te gebruiken die de internetprovider aanbiedt.
Vandaag is dat nog niet het geval. Nu moeten consumenten namelijk een specifieke modem(router) van de provider voor hun kabel-, dsl-, glasvezel- of mobiele aansluiting gebruiken. Maar volgens het VTKE, dat onlangs een rondvraag deed bij een duizendtal Belgen, blijkt dat op dit moment meer dan de helft van de Belgen (54,9 procent) het zeer of redelijk belangrijk vindt om zijn eigen modemrouter rechtstreeks aan te sluiten op zijn breedbandverbinding.
Het VTKE juicht de beslissing toe. ‘Een vrije markt stimuleert innovaties en geeft eindgebruikers de mogelijkheid een keuze te maken die past bij hun behoefte en budget. Eindgebruikers weten zelf het beste welke wensen ze hebben als het gaat om het netwerk’, legt een woordvoerder van het VTKE uit.
Andere landen
Alle Belgische providers moeten vanaf 1 november 2024 klanten dan wel de mogelijkheid aanbieden om een eigen modem te gebruiken. Maar gebruikers zijn vrij om het toestel van de provider te blijven gebruiken als ze dat wensen.
België is niet het eerste land dat de keuzemogelijkheid bij de eindgebruiker legt. Vrije modemkeuze bestaat al enkele jaren in de Europese Unie op basis van de Netneutraliteitsverordening. Met de invoering volgt België het voorbeeld van Finland, Duitsland, Italië en Nederland, die al eerder beslisten om vrije modemkeuze in te voeren.