Het Bipt heeft nieuwe dekkingskaarten gepubliceerd over de 5G-uitrol in België. De drie mobiele operatoren – Proximus, Orange en Telenet – dekken samen 99,9 procent van alle huishoudens af. De volgende stap is de uitrol van 5G Standalone.
Waar 5G gebruikt wordt, maakt evenwel een groot verschil. Zo blijkt dat 5G beschikbaar is voor meer dan 95 procent van de Belgische huishoudens buitenshuis, naargelang de mobiele operator. Meer dan 86 procent beschikt ook binnenshuis over dekking.
De cijfers tonen een sterke groei ten opzichte van voorgaande metingen: in december 2023 was er buitenshuis al 5G-dekking voor 87 procent van de bevolking. In april 2024 was dat al gestegen tot 95 procent. ‘We zien nu dat op basis van cijfers van januari 2025 de kaap van 99,9 procent werd bereikt’, aldus het Bipt (Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie).
Wel belangrijk: niet elke dekking is even goed. In ons land beschikt meer dan 69 procent over zeer goede dekking, en ook hier: naargelang de mobiele operator.
Telenet leidt in dekkingspercentages
Telenet scoort het hoogst met 99,8 procent buitendekking bij huishoudens, gevolgd door Proximus met 98,9 procent en Orange met 95,8 procent. Voor binnenshuis dekking behaalt Telenet 97 procent, terwijl Proximus en Orange respectievelijk 92 procent en 86 procent realiseren.
De verschillen worden groter bij grondgebiedsdekking. Telenet dekt 98 procent van het grondgebied buitenshuis, Proximus 94 procent en Orange 82 procent. Voor binnenshuis dekking scoort Telenet 89 procent, Proximus 73 procent en Orange 64 procent.
De uitrol begint in dichtbevolkte steden en breidt uit naar landelijke gebieden, wat verklaart waarom huishoudensdekking hoger ligt dan grondgebiedsdekking. Vlaanderen en Brussel hebben gemiddeld betere dekking dan Wallonië door variaties in uitrolbeleid, bevolkingsdichtheid en geografische factoren.
Volgende fase: 5G Standalone
De uitbreiding van 5G moet de druk op 4G verder verlichten. Deze netwerkvernieuwing gaat samen met het geleidelijk uitschakelen van het 3G-netwerk. De huidige 5G-netwerken werken vaak in combinatie met bestaande 4G-infrastructuur. De volgende stap is de uitrol van 5G Standalone, een volledig zelfstandig 5G-netwerk dat het volledige potentieel van 5G moet doen benutten.
Dit opent, volgens het Bipt, mogelijkheden voor snellere verbindingen, lagere latency en betrouwbare communicatie voor kritieke toepassingen in gezondheidszorg, slimme steden en geautomatiseerd transport.
Wil je weten hoe het 5G-netwerk scoort in jouw gemeente of op jouw adres? Je kunt de kaarten raadplegen op www.bipt-data.be/nl/projects/atlas/mobile