De tweede adem van Red Hat Enterprise Linux

De rode brigade bij Big Blue

Ook, of beter, vooral in het hybride-cloudtijdperk is een opensource-besturingssysteem als Red Hat Enterprise Linux niet meer weg te denken. Maar de grootste uitdaging is voldoende it-talent te vinden dat er mee aan de slag kan. Het is in deze context dat Red Hat Enterprise Linux 9.2 en 8.8 moet worden gezien.

In it-termen is Red Hat een klassieker. In 2003 leidde Paul Cormier, toen nog Red Hat's vice president engineering en nu de voorzitter van het bedrijf, de verschuiving van de goedkope prosumer Red Hat Linux-distributie naar de volledige bedrijfsgerichte Red Hat Enterprise Linux. Met succes.

Al is er wel wat veranderd. De Linux-aangedreven cloud is vandaag erg prominent. Met name Red Hat OpenShift, zijn Kubernetes-aangedreven hybride cloud-applicatieplatform, is erg belangrijk. ‘De cloud zou er niet zijn zonder Linux en open source’, zei Paul Cormier daar onlangs over. Al blijft Red Hat Enterprise Linux (RHEL) een vooraanstaande kernactiviteit van het bedrijf, waar het ook verder in investeert.

Lancering

"De nieuwe versies moeten complexe taken op Linux-platformen over de hybride cloud heen helpen te vergemakkelijken en te stroomlijnen"

Zo kondigde Red Hat enkele dagen geleden de algemene beschikbaarheid aan van Red Hat Enterprise Linux 9.2 en de nakende beschikbaarheid van Red Hat Enterprise Linux 8.8. Deze nieuwe versies moeten complexe taken op Linux-platformen over de hybride cloud heen helpen te vergemakkelijken en te stroomlijnen.

Met de lancering haalde Red Hat een rapport van IDC aan over het wereldwijde marktaandeel van besturingssystemen voor servers in diverse omgevingen. Daaruit moet blijken dat Linux besturingssysteemomgevingen groeien van 78 in 2021 tot 82 procent in 2026 over de hybride cloud heen (fysieke, virtuele en clouduitrollen). Volgens Red Hat betekent dit dat de nood aan allesomvattende Linux infrastructuurvaardigheden nog kritischer zal worden wanneer deze omgevingen aan complexiteit zullen winnen.

Nood aan it-talent

Bij Red Hat begrijpt men alvast dat de hardnekkige zoektocht naar it-talent een uitdaging is. ‘Nu Linux de basis vormt voor steeds complexere operaties in de hybride cloud, is het van vitaal belang dat IT-organisaties hun operaties kunnen uitbreiden zonder ook nieuwe vaardigheden, middelen of mensen te moeten toevoegen’, oppert Gunnar Hellekson, vicepresident en general manager van Red Hat Enterprise Linux bij Red Hat

Wat betekent dat in de praktijk voor de nieuwste versies 9.2 en 8.8? Denk aan de Red Hat Enterprise Linux specifieke Ansible-content, die grotere consistentie en efficiëntie moet bieden door alledaagse administratieve taken te automatiseren. Dat moet ook betekenen dat dagelijkse Linux-rollen, van Microsoft SQL Server tot virtuele privénetwerken nu makkelijk geconfigureerd en uitgerold kunnen worden met basis Linux-kennis.

De twee aangekondigde versies breiden die rollen verder uit met de toevoeging van de Red Hat Enterprise Linux systeemrol voor Podman, Red Hats hulpmiddel om containers op Linux platformen te ontwikkelen, managen en uit te voeren. Normaal gezien vraagt Podman kennis van de commandoregel, maar voortaan moet het beheerders toelaten om configuraties die in deze specifieke omgevingen passen, te automatiseren. Daarbij hoort ook de mogelijkheid om vooraf geïntegreerde, klaar-voor-productie container workloads uit te rollen over de Red Hat Enterprise Linux host.

Onder al die aankondigingen zouden we vergeten dat Red Hat intussen al eventjes in de stal van IBM zit. Maar voorlopig laat IBM het bedrijf nog volop in zijn eigenheid, en Big Blue lijkt van plan dat zo te houden.

Over Red Hats relatie met IBM zei Red Hat-veteraan Paul Cormier onlangs tegen The Register: ‘De rode lijnen waren rood, en de blauwe lijnen waren blauw, en dat blijft zo.’ Of hoe Red Hat grotendeels onder eigen vlag blijft varen, te weten een rode.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-17T13:00:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.