Visterin Verdiept: Wie stopt Veeam?

Marktaandeel back-up in België: Veeam stijgt op twee jaar met meer dan de helft

Wie heerst over de back-upmarkt in ons land? Naar aanleiding van Infosecurity.be, Data & Cloud Expo op 20 en 21 maart brengt Computable deze markt in kaart. En één partij steekt er alvast duidelijk uit.

Back-up leverancier Veeam heeft zijn sterke opmars in België ook de laatste maanden kunnen voortzetten. Dit alles blijkt uit een analyse van Smart Profile dat, op vraag van Computable, ruim 3600 Belgische it-managers ondervroeg over het gebruik van back-upoplossingen. Hierbij ging het telkens om bedrijven met minstens vijftig werknemers.

Turbulente markt

Het Zwitserse Veeam is met 47,1 procent marktaandeel een overtuigende leider op de Belgische markt voor backup-oplossingen. Het bedrijf weet jaar na jaar het aandeel te vergroten. Zo bedroeg het marktaandeel in 2016 nog 29,2 procent en 34,6 procent in 2017. 

Het aandeel van de back-up leverancier steeg dus met 12,5 procentpunt naar ruim 47 procent. Hiermee is Veeam nog populairder dan in Nederland, waar het intussen 40,5 procent van de markt in handen heeft. 

In tegenstelling tot andere domeinen in de it- en softwaremarkt is de markt voor back-up dus nog vrij turbulent. De eerste leverancier die een beetje in de buurt komt van Veeam is Veritas met 22,3 procent van de markt. Op ruime afstand volgen HPE (9 procent), Dell EMC (8 procent) en Commvault (6 procent).

Als het aan de oprichters van Veeam ligt, gaan zij verder op de ingeslagen weg. Zo nam de Rus Andrei Baronov, die samen met Ratmir Timashev Veeam oprichtte in 2006, het roer opnieuw over van het bedrijf. En daarnaast haalde het bedrijf nog eens een half miljard dollar op waardoor het een beursgang wist uit te stellen. Naar eigen zeggen is Veeam een van ‘s werelds grootste softwarebedrijven zonder beursnotering.

Zwitsers zakmes

Het Zwitserse Veeam staat in alle, door Smart Profile onderscheiden marktsegmenten, bovenaan en laat de andere vendoren ver achter zich. Dat is opvallend vermits Veeam initieel groot is geworden in de markt voor eerder kleine en middelgrote bedrijven.

Partnerships met bedrijven als Cisco, HPE, Lenovo en NetApp hebben het bedrijf toegang gegeven tot grote ondernemingen. Tegelijk zit ook de concurrentie niet stil, met (nieuwe) namen als StorageCraft en Carbonite die met producten op de markt komen die specifiek Veeam in het vizier nemen. Al zijn die op de Belgische markt nog niet echt een bedreiging. Voorlopig lijkt niemand Veeam echt een halt te kunnen toeroepen.

Veritas is overal de tweede meest gebruikte oplossing. Voor de derde positie moet HPE in twee segmenten andere leveranciers voor zich dulden. Opvallend is dat Commvault bij de grote nationale spelers de derde plaats inneemt nog voor HPE en Dell EMC.

Infosecurity.be, Data & Cloud Expo 2019

Infosecurity.be is in combinatie met Data & Cloud Expo dé Belgische vakbeurs op het gebied van ict-security, datamanagement en cloud computing voor ict-managers en ict-professionals. Met ruim 130 exposanten en meer dan honderd vakinhoudelijke seminaries richt het evenement zich op ontwikkelingen binnen cybersecurity, cloud computing, datacenter & infrastructure optimisation, data science & management, digital transformation, it service management & control, privacy, governance & risk management, artificial intelligence, blockchain en internet of things. Registreer nu voor een gratis ticket. We verwelkomen u graag op 20 & 21 maart in Brussels Expo!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Sponsored content 

HPE information Governance solutions: controle over uw data

Door datagroei, hogere gebruikerseisen en regelgeving wordt datamanagement een steeds grotere uitdaging. En dat terwijl uw bedrijfsdata ook uw waardevolste bezit is. Met de flexibele, modulaire datamanagement-oplossingen van Hewlett Packard Enterprise neemt u het heft in handen en haalt u bruikbare inzichten uit uw data tegen zo laag mogelijke kosten. 

Ontdek in deze whitepaper hoe u Information Governance proactief aanpakt met maximaal voordeel en minimale kosten.

Lees hier verder.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-08T10:45:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.