Visterin Verdiept: Zeven drijfveren voor open source

Met dank aan de pinguïn: hoe Red Hat & co open source verder op de kaart zetten

Red Hat en Microsoft versterken hun samenwerking. Twee grootmachten in it, want enkele weken geleden pronkte Red Hat met een jaaromzet van bijna 2,5 miljard dollar. Een vijfde hoger dan het jaar ervoor. Wie zei er ooit dat niemand geld kan verdienen aan open source?

Red Hat, de vaandeldrager in open source, is in ons land aanwezig met zeventien mensen. ‘Als het over Belgische contracten gaat, waaronder ook onze mensen met een Europese functie, gaat het om 29 mensen’, vertelt Stef Schampaert, sales manager voor Red Hat in Belux. Het bedrijf groeit als kool met wereldwijd intussen 10.700 medewerkers. ‘Twee jaar geleden waren dat er nog 8500’, weet Schampaert.

Geen enkel bedrijf met een aanbod dat volledig rond open source is gebouwd, komt in de buurt van Red Hat. ‘Wij zijn volledig open source en hebben geen ‘proprietary software’ te verdedigen. Open source is niet zomaar iets dat je erbij kan doen’, vindt hij.

Open source werd decennia bestempeld als de vijand van commerciële software en het werk van naïeve hobbyisten. Dat ligt achter ons. Eén zwaluw maakt de lente niet - zelfs niet een zwaluw van 2,5 miljard – maar Red Hat toont aan dat rond open source solide businessmodellen kunnen worden gebouwd.

En zelfs meer: dat het model van open source in het algemeen in de lift zit. Dat blijkt ook uit de Boss-index (Battery Open Source Software) die techblog Techcrunch onlangs voorstelde. En voor die groei zijn enkele goede redenen toe.

1. Linux

Wie open source zegt, zegt Linux. Het is (zie ook de Battery Open-Source Software Index) de absolute vaandeldrager.

Het besturingssysteem is erg goed vertegenwoordigd in menig datacenter, van particulier bedrijf tot service provider. ‘Linux legde voor ons een stevige basis waar wij als Red Hat vandaag nog steeds op kunnen terugvallen’, stelt Bob Dubois, cloud business development manager bij Red Hat Belux. Deze unit, die staat voor Red Hat Enterprise Linux of kortweg RHEL, neemt bij Red Hat jaarlijks nog toe. Er zit dus nog zeker groei in Linux, ook al zijn er intussen al miljarden gebruikers van systemen die op (een vorm van) Linux draaien, van tv’s, bankautomaten tot smartphones.

THE BATTERY OPEN-SOURCE SOFTWARE INDEX (BOSS)

Rank

Project Name

Project Rating

Categorie

Gerelateerde bedrijven

1

Linux

100

IT Operations

Red Hat, Ubuntu, Suse

2

Git

31

DevOps

GitHub, GitLab

3

MySQL

25

Data & Analytics

Oracle

4

Node.js

23

DevOps

NodeSource, Rising Stack

5

Docker

23

DevOps

Docker

6

Hadoop

16

Data & Analytics

Cloudera, Hortonworks

7

Elasticsearch

16

Data & Analytics

Elastic

8

Spark

15

Data & Analytics

Databricks

9

MongoDB

15

Data & Analytics

MongoDB

10

Selenium

13

DevOps

Sauce Labs, BrowserStack

Bron: Techcrunch, 2017

Linux is dan ingeburgerd, veel bedrijven hebben niet de mensen, tijd, middelen of ambitie om hier zelf mee aan de slag te gaan. ‘En dus bieden wij hen een support contract over de hele life cycle van hun Linux-gebruik’, vertelt Dubois. ‘Deze dienst vormt al jaren de kernomzet van Red Hat. Want het is niet evident om cash flow te genereren op iets wat per definitie gratis is. Je moet waarde leveren. Alles wat wij bieden, valt in principe gratis te verkrijgen.’

2. Cloud

Het is zoals de bekende cartoon - populair onder it’ers -waarbij een jongetje aan zijn papa vraagt: What are clouds made of? Terwijl die antwoordt: Linux servers mostly. 

Maar vandaag gaat de cloud, ook in open source, veel verder dan Linux. Denk aan succesnummers in open source  als Drupal of Wordpress voor het maken en onderhouden van websites. 

Of denk aan een cloud orchestration platform als OpenStack, een extra laag bovenop je gevirtualiseerde omgeving en dus ook gebaseerd op open source. Het doet denken aan de IaaS iInfrastructure as a service) functionaliteit van Amazon AWS zonder bij Amazon te moeten aankloppen. ‘OpenStack is een infrastructuur platform dat de basis legt voor een software defined infrastructure’, vertelt Dubois. ‘Het is bedoeld voor hyperscale omgevingen, maar bevestigt dat je met open source ook zo’n grote uitrol kan bewerkstellingen. Cloud en open source gaan hand in hand.’

3. Development rockstars

Nog meer dan in infrastructuur komt open source vandaag opzetten in het developers-gedeelte. ‘Cloud vertrekt vanuit de applicatie. Developers are the new rockstars’, oppert Dubois. Het zijn ook die ontwikkelaars die, volgens hem, veel meer dan vroeger en in tijden van ‘digital disruption’ de richting aangeven. ‘Zij bepalen vaak al vanop de schoolbanken de snelheid van evolutie van een bepaald framework.’ 

Het is een vaak aangehaald cliché, maar hier past het wel: every company is a software company. En in zo’n (software) bedrijf zitten de rockstars aan de knoppen.

Red Hat zet hier bijvoorbeeld fel op in met zijn eigen OpenShift container platform. Red Hat’s OpenShift is een PaaS (platform as a service) oplossing bedoeld voor het ontwikkelen (en hosten) van microservices op basis van Docker containers en Googles Kubernetes (een beheerstool voor containers) binnen een cloud omgeving.  

OpenShift biedt ontwikkelaars de middelen voor het zogenaamde continuous delivery van applicaties en dit zowel in een eigen datacenter als in een publieke cloud. ‘Voor ons is OpenShift het nieuwe RHEL’, aldus Dubois. ‘We zien in België toch ook veel interesse in OpenShift, onder meer bij start-ups. Het is meer multi-purpose dan OpenStack dat vooral voor grotere bedrijven en projecten is bestemd.’

4. Innovatie

Vooraanstaande technologiebedrijven als Facebook en Google zijn groot geworden door volop in te zetten op open source. In het licht van deze ontwikkeling benadrukken partijen als Red Hat dan ook hun bijdrage via open source aan innovatie en ondernemerschap. ‘Daar waar een besturingssysteem misschien kostenbesparend is, kunnen bedrijven denken aan nieuwe innovaties’, klinkt het. 

Jim Whitehurst, de ceo van Red Hat, stelde onlangs zijn boek ‘the open organization’ voor, waarbij hij tracht aan te tonen dat openheid - inzake management, participatie en community - bijdraagt tot die innovatie. ‘Een van de initiatieven zijn onze open innovation labs, waarbij we met klanten specifiek werken op cultuur, eigenlijk als soort van cultural incubator’, aldus Dubois. Waardoor het bedrijf zich eigenlijk richt op business consulting en dus deels technologie overstijgt. Al lijkt dit toch vooral toekomstmuziek, want zo zijn er in ons land nog geen van dergelijke culturele projecten bij bedrijven bekend.

5. Ideologie

Open source is altijd heel sterk gelinkt geweest met ideologie. De gebruikers van het eerste uur vonden bijvoorbeeld dat software per definitie vrij moest zijn. ‘Ook klanten maken soms nog een ideologische keuze, al is dat niet de hoofdreden. Maar je merkt het bijvoorbeeld wel bij de Belgische overheid’, aldus Schampaert. 

In ons land is bijvoorbeeld de G-Cloud van de Belgische overheid een afnemer van de technologie van Red Hat, en overigens ook een van de weinige namen die daar zichzelf spontaan mee associeert. Overigens zitten ook veel open source initiatieven in de publieke sfeer. Enkele van de bekendste open source producten, de browser Firefox, hoort tot de Mozilla-organisatie, wat een vzw is. Net zoals de organisatie achter de succesvolle webserver Apache overigens.

6. Security

Open source moet (helpen) bijdragen aan betere beveiliging, en dit gaat breed. Het toenemend aantal beveiligingsaanvallen vergroot de bezorgdheid binnen bedrijven over hun infrastructuur. Is de software aangepast? Beschikken we over de juiste patches op alle versies van onze software? Is de open source versie juridisch volledig in orde? 

De ondersteuning hiervoor gebeurt dan in abonnementsformule: de klanten betalen bijvoorbeeld een jaarlijks bedrag voor het gebruik van de software. Hiervoor krijgen ze een kant-en-klare, beveiligde (ook juridisch) en ondersteunde versie van de open source software. ‘Daarna staat het de klant vrij om ons te verlaten als we de verwachtingen niet inlossen’, aldus Schampaert. Dat klopt, al verandert het natuurlijk niet van de ene dag op de andere van besturingssysteem, ook al is dat op open standaarden gebaseerd. ‘Maar als er een innovatie of aanpassing in onze software gebeurt, hoeft de klant niet te wachten tot de volgende grote release, maar gaat die gewoon meteen mee.’

7. (Nieuwe) vrienden

Intussen heeft de hele it-industrie open source omarmd. Veel partijen, denk aan Oracle, IBM en HPE, gebruiken maar al te graag een besturingssysteem als Linux om hun eigen aanbod te versterken en uit te bouwen.

Sommige voormalige open source coryfeeën zoals applicatieserver Jboss en Suns OpenSolaris zijn overgenomen, door respectievelijk Red Hat en Oracle. Deze laatste bezit ook Java, de ontwikkeltaal en –omgeving die Sun Microsystems steeds meer open source maakte tot Sun door Oracle werd overgenomen. Softwaregigant Oracle klopt intensief aan bij Red Hat, Apache en andere open source initiatieven, maar is niet meteen hét voorbeeld van hoe men groot wordt met open source.

Ook Microsoft, een van de laatste tegenstanders van open source - zeker ten tijde van Steve Ballmer - heeft definitief zijn kar gekeerd. Het bedrijf is vandaag naar verluidt zelfs een van de grootste contributors aan de open source gemeenschap, meer dan Google, Docker of Facebook. 

Microsoft en Red Hat zijn intussen partners: beide bedrijven werken samen rond containertechnologie. Hierbij ondersteunt Microsoft Windows support onder meer OpenShift, OpenShift Dedicated on Azure en Red Hat Linux. 

Of hoe ook Microsoft open source omarmt. Dubois: Op ons laatste partner event was Microsoft een van de hoofdsponsors.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-25T09:33:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.