Ontwikkelaars haten deze programmeertalen het meest

Veel gebruikte talen vaak niet geliefd

Programmeren coderen programmeertaal coding

Er zijn in de ogen van ontwikkelaars drie soorten programmeertalen. Er zijn de talen die ze gebruiken, de programmeertalen waar ze een hekel aan hebben en tenslotte zij die ze het liefst hebben. In alle drie categorieën duiken andere namen op.

Dat blijkt uit de recente editie 2021 van de Stack Overflow, een wereldwijd onderzoek bij softwareontwikkelaars. Aan de rondvraag namen ruim 83.000 ontwikkelaars deel uit 181 landen, wat het een van de belangrijkste graadmeters over het beroep van programmeur maakt.  

Onze focus ligt bij de programmeertalen waarmee ze in aanraking komen of vooral (niet) mee aan de slag willen.

1. Favoriete taal: Rust

"Rust is geen beginnerstaal"

De meest populaire taal is de door Mozilla ontwikkelde programmeertaal Rust. Zowat 87 procent koos deze als hun meest geliefde, een status die het de afgelopen zes jaar heeft behouden in deze jaarlijkse ontwikkelaarsenquête. Het is het antwoord op de vraag ‘met welke programmeertaal zou je volgend jaar willen werken?’.

Rust blijkt populair te zijn voor systeemprogrammering en wordt overwogen als tweede taal na C voor Linux kernel-ontwikkeling, ook omdat de taal ontwikkelaars kan helpen geheugen-gerelateerde veiligheidsbugs te elimineren. ‘Rust is geen beginnerstaal, eerdere programmeervaardigheden – zoals voorafgaande C- of C++- kennis - helpen zeker om Rust onder de knie te krijgen’, aldus Medi Gwosdz van Stack Overflow Talent in een toelichting.

Rust is geliefd, maar slechts 5.044 ontwikkelaars nomineerden het, tegenover TypeScript, de derde meest ‘geliefde’ taal, die gebaseerd was op 18.711 antwoorden. Dat komt omdat het telkens gaat om talen waar ontwikkelaars mee werken en of ze dat volgend jaar opnieuw willen doen. TypeScript is een door Microsoft ondersteunde versie van Javascript die ontwikkelaars helpt om front-end-webapplicaties te coderen.

De tien meest geliefde programmeertalen talen in aflopende volgorde zijn: Rust, Clojure, TypeScript, Elixir, Julia, Python, Dart, Swift, Node.js, en Go.

2. Meest verguisd: Cobol

"Cobol is de laatste jaren wat in opmars"

Om te weten te komen welke programmeertaal programmeurs liever niet hebben – of zelfs vrezen of verguizen - werd gevraagd met welke taal ontwikkelaars het afgelopen jaar werkten, maar daar volgend jaar niet meer mee willen werken.

Hierbij valt op dat zelfs veelgebruikte programmeertalen heus niet zo geliefd zijn. Hoewel bijvoorbeeld C een veelgebruikte taal blijft, vond twee derde van de ontwikkelaars het een ‘gevreesde’ taal dan een geliefde taal (een derde).

Talen die in dezelfde categorie vallen als C – en dus eerder gevreesd/gehaat dan geliefd blijken - zijn onder meer C++, Delphi, PHP, Objective-C VBA, en Cobol. Deze laatste is minst populair. Al is Cobol de laatste jaren terug wat in opmars, slechts weinigen ontwikkelaars lijken dat dus fijn te vinden.

Let wel: niet alle ontwikkelaars mogen kiezen met welke taal ze volgend jaar zullen werken, maar de cijfers van Stack Overflow suggereren dat ontwikkelaars deze talen in de toekomst wellicht zullen proberen te vermijden.

De tien meest verguisde programmeertalen zijn: Cobol, VBA, Matlab, Groovy, Assembly, Perl, C, PHP, Powershell en R. Java staat op 11.

3. Meest gebruikt: Javascript

"Programmeren is voor de meeste ontwikkelaars webprogrammeren"

Javascript is bij Stack Overflow voor het negende jaar op rij de meest gebruikte programmeertaal. Voor de meeste ontwikkelaars uit het onderzoek is programmeren webprogrammeren. Onder de respondenten van Stack Overflow bevinden zich vooral full stack- en front-end-ontwikkelaars, wat invloed heeft op de lijst van meest gebruikte talen. Een lijst die overigens breed is opgevat vermits in die lijst ook HTML en SQL opduiken.

Python ruilde van plaats met SQL om de derde meest populaire taal te worden. In veel andere rankschikkingen, en in ook onze eigen Computable Index die diverse lijsten combineert, staat Python overigens bovenaan als meest gebruikte programmeertaal.

De tien meest gebruikte talen bij Stack Overflow zijn: Javascript, HTML/CSS, Python, SQL, Java, Node.js, TypeScript, C#, Bash/Shell en C++.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-23T09:43:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.