Microsoft staakt bundelen Teams en Office, wat nu?

Microsoft maakte donderdag 31 augustus bekend dat het stopt met het standaard bundelen van zijn videovergaderapp Teams en Microsoft 365 en Office 365 voor zakelijke gebruikers. Zo hoopt het bedrijf een mogelijke antitrustboete van de EU te voorkomen. Europa onderzoekt namelijk of de bundeling de concurrentie verstoort. Wat wordt er anders en waar moeten gebruikers en ict-beheerders rekening mee houden? Computable zet het voor je op een rij.

Wat heeft Microsoft concreet aangekondigd over Teams?
Vanaf 1 oktober 2023 komt er in de Europese Economische Ruimte (EU-lidstaten en Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland) een einde aan de standaard bundeling van videovergaderapp Teams en Microsoft 365- en Office 365-suites. Microsoft gaat de vergaderapp ook los aanbieden (zonder de combinatie met Office 365 en Microsoft 365) en hoopt zo een mogelijke mededingingsboete van de EU te voorkomen.

Geldt de aankondiging over het stoppen van de bundeling Teams-Office 365 en Teams-Microsoft 365 alleen voor nieuwe contracten? Of wordt ook in lopende licentiecontracten Teams losgekoppeld van Office 365 en Microsoft 365?
Voor bestaande Teams-klanten die hun huidige Office 365- en Microsoft 365-abonnement behouden, zal op dit moment niets veranderen.

Bestaande klanten die geen Teams willen, krijgen de optie om te kiezen voor goedkopere versies van Office 365 en Microsoft 365 zonder Teams. Grote klanten krijgen bijvoorbeeld een aanbod om de suites zonder Teams af te nemen tegen een lagere prijs (2 euro minder per maand of 24 euro lager per jaar).

Nieuwe zakelijke klanten kunnen Microsoft Teams alleen apart van Office 365 en Microsoft 365 aanschaffen. Zij kunnen het standalone (afzonderlijk) kopen voor 5 euro per maand of 60 euro per jaar. Microsoft heeft een overzicht van de verschillende pakketten gemaakt.

Api's

Moet Teams opnieuw geconfigureerd worden als het straks buiten de Office 365 of Microsoft 365-omgeving draait?
Microsoft kan hier op dit moment nog niet op reageren. Ze komen daar later op terug als ze meer weten.

Wat zijn de gevolgen voor de interoperabiliteit van Office 365 en Microsoft 365 met videovergadersoftware van concurrerende leveranciers?
Microsoft krijgt kritiek dat het meer ondersteuning moet bieden voor softwareontwikkelaars die toepassingen willen maken voor het Microsoft 365-platform. Het bedrijf zegt zich die kritiek aan te trekken. Het gaat applicatieontwikkelaars beter helpen om bestaande, openbaar beschikbare application programming interfaces (api's) te vinden. Er komt ook een nieuw initiatief om vragen van klanten en onafhankelijke softwareleveranciers (isv's) beter te beantwoorden. Ook zegt het bedrijf meer informatie te delen met softwareontwikkelaars, zoals aanvullende informatie om uit te leggen hoe gegevens uit Teams kunnen worden verwijderd en in een andere oplossing kunnen worden gebruikt.

Hosting

Hebben de aankondigingen rondom Teams nog gevolgen voor het hosten van Office-applicaties binnen concurrerende apps en diensten?
Microsoft belooft met nieuwe mogelijkheden te komen waarmee derden Office-webapplicaties kunnen hosten op hun platform. ‘Hoewel de bestandsindelingen van Microsoft Office zo zijn gedocumenteerd dat elk programma documenten kan openen, bewerken en weergeven die zijn gemaakt in programma's als Word, Excel en PowerPoint, hebben we verzoeken gehoord van concurrenten van Teams dat zij graag zouden willen vertrouwen op de functionaliteit van Microsoft in plaats van het bouwen van hun eigen functionaliteit’, schrijft Microsoft.

Om aan deze verzoeken te voldoen, ontwikkelt Microsoft nieuwe mogelijkheden voor het hosten van Office-webapplicaties binnen concurrerende apps en services, net zoals Microsoft dat doet met toepassingen van externe partijen in Teams.

Dit artikel is samengesteld op basis van antwoorden van de Microsoft-persdesk en informatie uit het nieuwsblog van Microsoft-vp voor Europese overheidszaken Nanna-Louise Linde.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-09-01T14:30:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.