‘Oude software is vragen om datalekken’

Dit artikel delen:

Oude software kan nog prima dienst doen, voor datalekken. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Groot voordeel van software is dat het niet slijt. Groot nadeel van software is dat het op een bepaalde manier toch wel aan ‘slijtage’ onderhevig is. Na verloop van tijd kunnen er immers onvolkomenheden, foutjes en kwetsbaarheden in worden ontdekt. Die bugs en gaten vereisen onderhoud: updates, patches en upgrades. Functioneel gezien werkt oude software wellicht nog naar behoren, maar het securityrisico kan ondertussen toenemen.

De geruchtmakende belastingonthullingen in het kader van de Panama Papers tonen dit maar weer eens aan. De van 2,6 terabyte aan data ‘beroofde’ Panamese juridische dienstverlener Mossack Fonseca zou wel eens voor basale beheerfouten kunnen zijn gevallen. Zakenmagazine Forbes heeft ontdekt dat de firma oude en kwetsbare tot zeer kwetsbare websoftware draait. De changelog voor het klantenportal was tot voor kort nog openlijk toegankelijk en gaf het drie jaar oude Drupal 7.23 aan. Verder zouden er ook nog configuratiefouten zijn gemaakt. Oude software is erger dan loslippigheid. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-26T08:01:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.