‘Bewaarplicht dreigt terug te komen’

Dit artikel delen:

De bewaarplicht voor internet service providers (isp’s) en telco’s dreigt weer ingevoerd te worden. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

De omstreden en aangevochten bewaarplicht voor internetproviders en telecomaanbieders is afgeschoten, door het Europese Hof van Justitie én door Nederlandse rechters. Toch kan de verplichting om metadata te bewaren weer terugkomen. De advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie stelt namelijk dat nationale bewaarplichten kunnen blijven bestaan, alleen moeten ze dan wel vallen onder strengere voorwaarden. Zo moeten ze voldoende rekening houden met de privacy van Europese burgers en mag er geen willekeurige inmenging in privézaken zijn.

De juridische topman schrijft dit in een officieel advies aan het Hof, dat zich nog hierover zal buigen. Terwijl adviezen van de advocaat-generaal niet bindend zijn, worden ze in de praktijk vaak wel opgevolgd. Bovendien is het overheden, ook op landsniveau, er veel aan gelegen om bewaarplichten te hebben. Zij kunnen dit bijvoorbeeld gebruiken voor de opsporing van terroristen en (zware) criminelen. Het valt dus te verwachten dat de bewaarplicht terugkomt. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-04T08:14:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.