'Software-updates eisen meer gebruikersdata’

Dit artikel delen:
Update

Software-updates brengen fixes maar ook een nare verrassing: meer permissies. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Samsung heeft voor de zomer een precedent gezet door een firmware-update afhankelijk te maken van gebruikersinstemming met meer datavergaring. Zonder toestemming mag de klant zijn of haar ssd (solid state drive) niet bijwerken met de nieuwe firmware. Het gaat in dit geval om het verzamelen van informatie zoals het ip-adres, device id en serienummer van de ssd, en mogelijk ook aanvullende gegevens. Samsung stelt deze informatie, die eerder niet werd vergaard, nodig te hebben om zijn diensten te kunnen uitvoeren.

Andere leveranciers van ict-producten kunnen er ook toe overgaan om updates aan te bieden in ruil voor (meer) gebruikersinformatie. Die data dient voor eigen gebruik door de leverancier, maar kan ook lucratief zijn in doorverkoop aan derde partijen. Deze koehandel wordt gestimuleerd door de toenemende prijsdruk op ict-producten plus de lokroep van inkomsten uit informatiehandel en ads. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-05T07:53:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.