‘Trump jaagt non-Amerikaanse clouds aan’

‘America First’ raakt ook clouds wereldwijd; non-VS wordt aantrekkelijker. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Het leeuwendeel van de huidige grote clouds is - net als de aanbieders ervan - Amerikaans. Dit brengt bepaalde consequenties met zich mee, zeker gezien in het licht van privacywetgeving en gegevensbescherming. Cloudreus Microsoft ligt daarover in de clinch met de Amerikaanse overheid en heeft daarin een tussenoverwinning geboekt ter bescherming van non-Amerikaanse gebruikers. Recent heeft een Amerikaanse rechter echter Google gesommeerd wel informatie die buiten de VS staat over te hevelen naar Amerikaans gebied voor toegang door autoriteiten.

Natuurlijk heeft president Trump formeel geen invloed op de gerechtelijke macht, maar zijn regering kan hier wel van profiteren. De zakenman die nu officieel politicus is, heeft effectief geen afstand genomen van zijn bedrijfsimperium. Zakenbelangen lijken een rode draad in de regering Trump. Het door de president ondermijnen van de VS-EU overeenkomst voor privacybescherming vergroot de onzekerheid nog. De nu ondermijnde Privacy Shield-overeenkomst is relatief vers, als opvolger van het niet effectief gebleken Safe Harbor. ‘America First’ is een breed thema, dat ook clouds raakt. Dit kan clouds laten wegwaaien uit de VS, of non-Amerikaanse clouds laten groeien. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-09T10:35:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.