‘Cloudmarkt wordt een quadropolie’

vier vingers

De belofte van cloud is flexibiliteit en vrijheid, maar vier reuzen overheersen de markt. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Cloud computing belooft en brengt ook wel flexibiliteit, naast nog vrijheid. Laatstgenoemde voordeel van cloud blijkt in de wel eens tegen te vallen: de ene cloud is de andere niet en overstappen is lang niet altijd zonder moeite en migratiemoeizaamheid. En net zoals er in de ict-historie al vele malen eerder is gebeurd, komt er een consolidatie naar een handjevol grote aanbieders.

Eerder is dit al gebeurd met programmeertalen, waarvan een relatief bescheiden aantal de wereld overheerst. Idem dito met besturingssystemen, databases, erp-systemen, tekstverwerkers, enzovoorts. Cloud ontkomt hier niet aan.

Na een initiële bloeiperiode waarin haast elke partij eigen cloud(s) optuigde, treedt er een kentering op. De Amerikaanse telecomreus Verizon is de zoveelste die terugkomt op recent nog geuite cloudbeloftes. Eerder hebben VMware, Cisco, HPE en ook enigszins Rackspace hun cloudambities nogal ingetoomd. Wat blijft er over? Vier cloudreuzen: Amazon (AWS), Google, Microsoft (Azure) en IBM. De cloudmarkt wordt een quadropolie. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik denk dat je Alibaba vergeet of onderschat.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-05-17T08:09:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.