‘IBM’s personeelsverhuizing is verkapte ontslagronde’

Dit artikel delen:
IBM

IBM voert een sluwe ontslaggolf door: in de vorm van een personeelsherlocatie. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Het is geen nieuw nieuws voor de oplettende Computable-lezer, maar toch kan het hard aankomen. IBM prijst telewerken aan voor haar klanten maar ziet er zelf nu toch steeds meer van af. ‘Het is nu toch echt tijd voor ons om onze teams samen te brengen, om meer schouder aan schouder te werken’, was de interne uitleg die begin dit jaar werd gegeven aan IBM-personeel. Eerst betrof dit ‘slechts’ de marketingmensen, maar de oekaze reikt veel verder. Bovendien is dit inperken of zelfs afschaffen van telewerken meer dan slechts een besparing.

Telewerkende IBM’ers moeten besluiten of ze op een aangewezen kantoorlocatie willen en kunnen werken, of dat ze dus opstappen. Het gaat hierbij niet per definitie om de IBM-vestiging die voor een telewerker het dichtste bij is; de herlocatie is functioneel ingericht dus draait om divisies en teams. Natuurlijk kunnen telewerkers ook solliciteren op een andere functie, met andere locatie, binnen het bedrijf. Zo’n veertig procent van IBM’s werknemers is telewerker, weet Ars Technica, die deze personeelsherziening duidt als een verkapte ontslagronde. Door het te verpakken als een herlocatie-operatie zou IBM ontkomen aan reguliere ontslagregels. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-09T09:08:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.