‘Belastingdienst is voor big-dataverleiding gevallen'

Belastingdienst

De Belastingdienst is in de val van big data getrapt met zijn nu omstreden Broedkamer. Dit is de discussie-stelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Big data belooft gouden bergen, maar naast de kritische vraag of die belofte wel wordt ingelost, speelt nog de vraag of het allemaal wel mag. Het vergaren, combineren en analyseren van data is in bepaalde gevallen aan regels gebonden. Regels die door de Belastingdienst lijken te zijn geschonden met de aparte data- en analytics-afdeling: de Broedkamer. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes heeft in elk geval aangifte gedaan.

Overigens is de Nederlandse Belastingdienst hierin zeker niet uniek. Zo is de Britse gezondheidszorg eerder al in zee gegaan met Google, voor een ambitieus deep-learningproject. Dat initiatief is eerder al onder vuur gekomen en recent door de Britse privacytoezichthouder als ‘illegaal’ beoordeeld. De privacywet is geschonden, door de verleidelijke belofte van bergen goud in big data. Ook de Belastingdienst zou tekort zijn geschoten wat databescherming betreft. Of is dit alles een voorbeeld van ouderwetse wetgeving die achterloopt op nieuwe ict-mogelijkheden?

Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-13T08:23:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.