‘Woorden ondermijnen encryptiekracht’

Dit artikel delen:

Woorden kunnen realiteit vormen of sturen, ook voor de vermeende kracht van encryptie. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Encryptie komt neer op wiskundige principes, maar politici wereldwijd blijken daar moeite mee te hebben. Keer op keer klinkt de - maatschappelijk en politiek best begrijpelijke - roep om overheidstoegang, backdoor, sidedoors en zogeheten gouden sleutels voor versleutelde data en communicatie. Keer op keer wordt die roep afgeserveerd op technische, wiskundige en juridische gronden. Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat nu onder de regering Trump een andere aanpak inzetten.

De wetshandhavers in de VS die eerder over encryptie overhoop lagen met Apple gaan nu (ook) voor woorden. In een speech eerder deze maand pleit plaatsvervangend Justitie-minister Rod Rosenstein ervoor dat techbedrijven ‘verantwoorde encryptie’ implementeren, in plaats van onkraakbare encryptie. Ogenschijnlijk een kwestie van slimme marketing, maar woorden vormen of sturen perceptie en daarmee de realiteit. Tegenover ‘verantwoord’ staat immers ‘onverantwoord’, en dat willen de meeste mensen niet. De publieke perceptie en opinie worden zo ingezet om encryptie te ondermijnen.

Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-25T08:28:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.