Er is een World Data Organization nodig!

Dit artikel delen:

Data vormen onze maatschappij over de hele wereld, met totaal verschillende inzichten: in de VS moet de markt het maar zelf oplossen, in Europa hangt het deels af van het land waar je woont en in China zorgt de staat voor de totaalcontrole. Hoog tijd voor een World Data Organization?

Op dit moment komt de meeste technologie nog uit de VS, al wordt het meeste wel in China geproduceerd. Maar zeker nu China heeft besloten alleen verder te willen, lijkt er een permanente scheur te ontstaan in het ene en het andere internet. 

Daarnaast heeft China wel een strategie en het westen moddert maar wat aan: er is geen gezamenlijke benadering hoe technologie te beheersen en hoe de datastromen behandeld moeten worden of hoe burgers te beschermen tegen misbruik van de open datastromen door kwaadwillenden, schrijft GZero.

De publicatie ziet een data-equivalent voor zich als het intergouvernementele klimaatpanel IPCC om een groep zo objectief mogelijke observanten te laten bestuderen waar de digitale ontwikkelingen nou eigenlijk naartoe gaan, zonder marketingsausjes en mooie praatjes. 

Bovenal is de vraag: wat zijn de standaarden die het westen moet gebruiken, wat zijn de normen? Hoe zorg je voor voldoende vrijheid van expressie en dat de mensenrechten worden gerespecteerd? 

Al met al: we hebben een werelddataorganisatie nodig, wat denkt u en hoe ziet zoiets eruit?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-13T08:40:00.000Z Krijn Soeteman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.