Welk opensource-alternatief van Cern zou u gebruiken?

Dit jaar liet deeltjesfysica-instituut Cern weten dat ze werk gingen maken met het zoeken naar alternatieven voor gesloten systemen, zoals Microsoft Office, Slack, cloud-opslag en dergelijke. Inmiddels is het project aardig op stoom en een aantal diensten is al in productieomgeving in gebruik. Wat vindt u van Cerns zogenaamde MALT-lijstje?

Om dat laatste te kunnen bepalen, is het wel handig de lijst erbij te pakken natuurlijk. Als u dat gedaan heeft, kunt u daar eens rustig doorheen lezen. Ongeveer een derde van de systemen is als productiesysteem in gebruik en enkele naderen het eind van de pilot-fase en bevinden zich in de evalutatiefase. 

Alles rond e-mail, agenda's, contacten en taken zit in Kopano, als instant messaging en chat-client wordt Mattermost gebruikt en voor eigen home-directories een eigen Cern-branded OwnCloud, OpenShift voor containers, een viertal cms-systemen voor websites en dergelijke en nog veel meer.

Een van de redenen voor deze stap was dat Cern minder budget wilde besteden aan propriëtaire softwarelicenties omdat Microsoft de organisatie niet meer als Academische organisatie bestempelde in juni waardoor de fees omhoog gingen, maar zeker niet in de laatste plaats om geen last meer te hebben van vendor lock-in.

Wat vindt u van het MALT-lijstje?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-20T10:09:00.000Z Krijn Soeteman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.