Visterin Verdiept: ict-sector houdt stand

Cijfers: hoe komen Belgische ict-bedrijven en digitale kmo’s coronacrisis door?

Tijdens de coronacrisis houdt de ict-sector in ons land nog redelijk stand. Ook al gaat iedereen er (flink) op achteruit. Maar Belgische ict-bedrijven, en met name de digitale kmo’s, doen het in elk geval beter dan gemiddeld.

Een en ander blijkt uit cijfers van de Economic Risk Management Group (ERMG). De ERMG is het economische equivalent van de Risk Management Group, die zich richt op het gezondheidsaspect van de crisis.

Interessant is dat deze werkgroep ook op regelmatige basis cijfers verzamelt over de prestaties van diverse deelsectoren. Hieronder ook de ict-sector (ict-diensten en software) en daarnaast de sector elektronische, optische en informaticaproducten.

Icthoudt (redelijk) stand

Uit de cijfers blijkt dat ict nog redelijk stand houdt in ons land. Al is dat relatief: qua omzet gaat de sector met 24 procent achteruit. Dat is beter dan het nationale gemiddelde van min 32 procent. De reden voor de omzetdaling in de ict-sector is eenvoudig: een terugval van de vraag. In andere sectoren, zoals events, valt de omzet terug omdat de activiteit simpelweg is verboden.

De financiële sector en ook consulting doen het met respectievelijk een omzetdaling van 13 en 19 procent nog redelijk goed. Ter vergelijking: de ict-sector zit in het voorste deel van het peloton (zie tabel): tiende op 27 sectoren. De omzetverliezen voor de bedrijven zijn vooral groot bij horeca en eventsector.

En wat bij digitale kmo’s?

"Heel wat bedrijven zien nu het belang van digitale transformatie in"

De ERMG-cijfers komen in grote lijnen overeen met de Impact Barometer van Feweb, de vereniging van Belgische web- en digitale bedrijven. Die peilt regelmatig bij leden over de impact van corona. ‘Bij onze leden blijkt dat 20 procent geen verlies in omzet voorspelt voor dit jaar. 64 procent denkt tot 25 procent omzetverlies’, vertelt Patrick Marck van Feweb. ‘En 16 procent schat het omzetverlies dit jaar  tussen 25 en 50 procent.’

Marck schat in dat de verliescijfers voor zijn sector van digitale kmo’s wel lager dan bij de ict-sector. ‘Dat zal enerzijds het effect zijn van de Belgische e-commerce-boom met ook nieuwe projecten. En anderzijds het feit dat heel wat bedrijven het belang van digitale transformatie inzien. Soms ook willens nillens.’

 

Sector

Gemiddeld omzet verlies (in %)

1

Detailhandel – voeding

-6

2

Bank- en verzekeringswezen

-13

3

Landbouw en visserij

-15

4

Chemische en farmaceutische industrie

-17

5

Agrarische en voedingsindustrie

-18

6

Vervaardiging van kunststoffen

-19

7

Bedrijfsadvies

-19

8

Logistiek

-20

9

Vrije beroepen

-24

10

Ict & software

-24

11

Metallurgie

-25

12

Elektronische, optische en informaticaproducten

-26

13

Machinebouw en elektrische apparatuur

-28

14

Ingenieursdiensten

-29

15

Houtindustrie, papier, drukkerijen

-33

16

Human resources

-35

17

Immobiliën

-40

18

Bouw

-41

19

Groothandel

-46

20

Luchtvaart

-51

21

Vervaardiging van transportmiddelen

-54

22

Textielindustrie, kleding en schoeisel

-59

23

Meubelindustrie

-61

24

Wegtransport (personen)

-61

25

Detailhandel – niet-voeding

-71

26

Eventing

-86

27

Horeca

-89

 

Gemiddeld alle sectoren

-32

Bron: Economic Risk Management Group, doorlopend onderzoek van eind maart tot midden mei 2020

Tijdelijke werkloosheid

Volgens de cijfers van Economic Risk Management Group is midden mei bijna de helft van de medewerkers in de ict-sector (48 procent) voltijds aan het telewerken. Wat dat betreft zitten enkel consultancy (58%) en de financiële sector (59%) hoger qua telewerkers onder hun medewerkers.

14 procent van de werknemers in ict-bedrijven zit in tijdelijke werkloosheid. Dat is lager dan het gemiddelde voor alle sectoren van 22 procent. Aan het onderzoek van Economic Risk Management Group deden voor de ict-sector 1.340 bedrijven mee.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-05-22T11:43:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.