Visterin Verdiept: Hoeveel verliezen it-bedrijven?

Grote impact, maar positieve evolutie voor Belgische it

Daling

Zorgt de coronacrisis voor een groot omzetverlies bij it-bedrijven? En wat met faillissementen?

Eerst het algemene plaatje. Hierbij ramen alle Belgische ondernemingen dat hun omzet nu nog steeds 17 procent onder het niveau van vóór de crisis ligt. Dat is zowat de helft van de impact die werd opgetekend tijdens de weken van lockdown. Bedrijven krabbelen dus stilaan overeind, ook al is er nog duidelijk omzetverlies.    

Hoe zit dat met it-bedrijven? Wel, die zitten pal op het gemiddelde met een gemiddeld omzetverlies van 17 procent. De belangrijkste reden voor de lagere omzet is simpel: de vraag die sinds de coronacrisis is teruggevallen.

Positieve evolutie in it
Belangrijk is de evolutie in it. Bij een rondvraag van midden mei lieten it-bedrijven nog een omzetdaling optekenen van 43 procent, en in de eerste helft van juni was dat 30 procent daling qua omzet. De situatie evolueert dus gunstig.

Ook hiermee: zat de omzetdaling voor it-bedrijven de voorbije twee maanden telkens boven het gemiddelde, dan situeert die zich nu dus met -17 procent op het gemiddelde. Kortom, de omzet van it-bedrijven evolueert gunstig, al blijft de impact van corona groot.

 

Sector

Omzetverlies (in %)

1

Bouw

-5

2

Detailhandel – voeding

-6

3

Detailhandel – niet-voeding

-6

4

Luchtvaart

-6

5

Bank- en verzekeringswezen

-10

6

Human Resources

-12

7

ICT & software

-17

8

Ingenieursdiensten

-17

9

Bedrijfsadvies

-19

10

Chemie & farma

-21

11

Elektronica & informaticaproducten

-21

12

Immobiliën

-21

13

Logistiek

-34

14

Horeca

-50

15

Eventing

-86

Gemiddeld

-17


Dit alles blijkt uit cijfers van de Economic Risk Management Group (ERMG) op basis van hun recente rondvraag de voorbije week naar aanleiding van de coronacrisis. Diverse ondernemingsfederaties hebben afgelopen week een nieuwe enquête gehouden. Het was de tiende golf van de enquête sinds eind maart.

Hoeveel it-bedrijven gaan failliet?

7 procent van de it-bedrijven, met focus op diensten of software, zien het risico op een faillissement als waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk. Eind mei was dat 8 procent in de it-sector. Het verschil is dus beperkt.

Inzake risico op faling doen it-bedrijven het wel slechter dan het algemene faillissementsrisico dat voor alle Belgische bedrijven op 5 procent ligt.

Wie heeft meeste risico?
Het meeste risico in het algemeen op faillissementen situeert zich overigens bij eventing (19 procent van de event-bedrijven zien het risico als reëel om failliet te gaan). Ook de sector van hout, papier en drukkerijen hebben met 17 procent een hoog risico op faling. De minste falingsrisico zien landbouwbedrijven, human resources en fabrikanten van elektronica- en informaticaproducten. Het percentage van de bedrijven uit deze sectoren, die een faillissement waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk achten, ligt daar op 0 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-03T09:59:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.