Microsoft SQL Server blijft koploper DBMS-systeem

Microsoft

Microsoft's SQL Server is in België het meest voorkomende databasemanagementsysteem. Bijna twee derde van bedrijfsvestigingen met vijftig medewerkers gebruikt deze oplossing. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile onder bijna drieduizend it-functionarissen van Belgische bedrijfslocaties met vijftig of meer medewerkers.

Installed base DBMS per marktsegment

Installed base DBMS per marktsegment

Uit de analyse blijkt dat bij locaties in het publieke domein het aandeel Microsoft net iets lager ligt dan in de Belgische commerciële sector. In dit segment worden MySQL van Oracle en InterSystems vaker aangetroffen. Oracle kent haar sterkste positie bij multinationals. Ruim een kwart van de aangetroffen databasemanagementsystemen betreft Oracle 12c of één van haar voorlopers. IBM kent met DB2 (en varianten) en Informix haar hoogste aandeel bij national enterprises. 80 procent van alle IBM-oplossingen betreft een DB2-variant en 20 procent is Informix-software.

Voor Microsoft geldt dat haar aandeel de afgelopen vijf jaar licht is blijven stijgen. Het aandeel van Oracle is vrijwel gelijk gebleven. Zowel de eigen database als het overgenomen MySQL blijven ongeveer op hetzelfde peil. IBM en overige DBMS-systemen lijken de laatste jaren terrein prijs te moeten geven.

Vijf jaar

Penetratie DBMS

Penetratie DBMS

Een gelijkblijvend aandeel in het totaal wil niet zeggen dat het totale aantal locaties dat gebruikmaakt van DBMS-systemen niet verandert. Er is namelijk een dalende trend waarneembaar in het aantal locaties. Dit is niet gebonden aan een specifieke vendor maar is voor alle leveranciers zichtbaar. Zo gebruikt 45 procent van alle bedrijfsvestigingen een SQL Server-oplossing van Microsoft. Bij 19 procent van de locaties wordt gebruikgemaakt van één of meerdere Oracle (12c) databases. Bij 7 procent van alle locaties draait MySQL. Hiermee komt het nog net iets vaker voor dan IBM.

De 45 procent van de locaties die aangeeft SQL Server te gebruiken, hebben vaak een mix van SQL Server-versies. Van alle aangetroffen SQL-versies betreft de grootste groep, met 52 procent, SQL Server 2008. SQL Server 2012 vormt momenteel een kleine 30 procent van alle SQL-installaties. Circa 14 procent betreft het meer dan tien jaar oude SQL Server 2005. De meest recente versie, SQL Server 2016, wordt nog niet aangetroffen bij Belgische bedrijfsvestiging. SQL Server 2014 vormt circa 5 procent van het totaal.

Van on premise naar hosted

Penetratie on premise DBMS

Penetratie on premise DBMS

Van alle bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers gebruikt 58 procent een on premise of hosted DBMS-systeem. De afgelopen jaren is het percentage locaties met een on premise DBMS aan het afnemen, terwijl het percentage locaties met een hosted DBMS-systeem in de lift zit. Overall is het percentage locaties met een lokaal DBMS-systeem de laatste vier jaar gedaald van 72 procent naar 50 procent. Het zijn met name de kleinere bedrijven die nog steeds lokaal DBMS-systemen draaien.

Het percentage sites met hosted DBMS-systemen is in dezelfde periode (2012-2016) gestegen van 4 naar 8 procent. Het gebruik van hosted DBMS-systemen komt het meest voor bij multinationals, namelijk 13 procent. Ter vergelijking: hosted DBMS komt bij kmo's slechts in 3 procent van de gevallen voor.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-11-10T10:40:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.