Visterin Verdiept: Wie levert uw netwerk?

Marktaandelen netwerkapparatuur in België

Wat hebben HPE, Cisco, Juniper, Watchguard en Fortinet met elkaar gemeen? Ze duiken op in de Belgische top vijf van populairste fabrikanten voor netwerkapparatuur. Wie stijgt en wie daalt?

Met een bereik van 73 procent is Cisco evenals voorgaande jaren de dominante partij op de Belgische markt voor netwerkapparatuur. HPE en Fortinet volgen met respectievelijk 32 procent en dertien procent.

Dit blijkt uit een marktanalyse van Smart Profile op vraag van Computable België. Hierbij werden 2.700 beslissers van Belgische organisaties met meer dan vijftig medewerkers ondervraagd naar het gebruik van netwerkapparatuur, waaronder routers en switches. Eerder brachten we met Computable België al de cijfers of firewalls en wifi-apparatuur.

Cisco daalt, Fortinet stijgt

Cisco is dan wel ruim marktleider, hun aandeel daalt wel over de jaren heen. De positie van Cisco op de Belgische netwerkmarkt was in 2011 sterk met een penetratie van bijna tachtig procent, maar daalde de laatste jaren tot richting de zeventig procent.

Fortinet is de partij uit de top vijf die het duidelijkst groei laat zien. Zagen we in 2011 nog bij slechts vier procent van de locaties netwerkapparatuur van deze leverancier, nu is dat meer dan verdriedubbeld naar dertien. 

Kansen om marktaandeel te winnen

Als we de marktsegmentatie uit de analyse van Smart Profile nader bekijken zijn nog wel wat verschillen zien. Zo ligt het gebruik van Cisco duidelijk het hoogst bij bedrijfslocaties van multinationals. Iets meer dan negentig procent van deze organisaties gebruikt in België netwerkapparatuur van Cisco. Dat is een opmerkelijk hoog percentage.

Bij de overheid en bij middelgrote bedrijven (50-250 medewerkers) komt Cisco relatief wat minder vaak voor met een penetratie van respectievelijk 66 procent en zestig procent. In die segmenten is dan ook de meeste kansen voor concurrentie om terrein te winnen.

Cisco heerst op gebied van routers

Iets meer dan zestig procent van de locaties in België zegt anno 2019 gebruik te maken van router-apparatuur. Dit was vorig jaar nog bijna zeventig procent. 

Ook op dit gebied is Cisco ruim marktleider met een dikke tachtig procent van de markt. HPE volgt op grote afstand met nog geen vijf procent van de router-markt. De andere leveranciers komen elk niet verder dan een zeer bescheiden percentage.

Stabiele top vijf leveranciers switches

Switches zijn de meest voorkomende vorm van netwerkapparatuur. We komen ze tegen bij bijna negentig procent van de ondervraagde locaties. 

De analyse van Smart Profile laat zien dat bijna de helft van de gebruikte switches door Cisco wordt geleverd. Bijna een derde betreft een HPE-switch en Avaya maakt de top drie af met iets meer dan vijf procent van de geleverde switches in België.

De top vijf van de markt voor switches ziet er met stabiele posities voor de leveranciers die hierin opereren, al jaren hetzelfde uit. Deze markt is, eigenlijk net als de markt voor netwerkapparatuur in zijn geheel, vrij stabiel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-11-01T10:36:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.