Microsoft 365 is melkkoe voor Veeam

Veeam Software lanceert zijn versie 6 van zijn Backup for Microsoft 365-product. Of hoe Microsoft mee zorgt voor het snelst groeiende product van backup-specialist Veeam. Ook, en vooral, in de cloud staat backup voorop.

Eerst de cijfers. Veeam Backup for Microsoft 365 rapporteerde 73 procent groei jaar-op-jaar. ‘8,5 miljoen gebruikers vertrouwen op Veeam om hun Microsoft 365-data, waaronder Exchange Online, SharePoint Online, OneDrive for Business en Microsoft Teams, veilig te houden’, aldus Danny Allan, topman bij Veeam.

Veeam presenteerde de eerste versie van Veeam Backup for Microsoft 365 in november 2016. En al die tijd is Veeam Backup for Microsoft 365 zowat het snelst groeiende product van het bedrijf. Dat is opmerkelijk voor een platform dat in de publieke cloud werkt. ‘In alle saas-platforms, ook Microsoft 365, bezit en beheert de organisatie zijn eigen data en het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om deze te beschermen’, benadrukt Allan. Tegelijk is de groei een indicatie dat meer organisaties het belang van het beheren en beveiligen van hun data inzien.

Back-upkopie

"Helft van de backup- en saas-administrators noemt het per ongeluk verwijderen van data als belangrijkste reden voor het beschermen van Microsoft 365-data"

Dat belang van beheren en beveiligen van data, en dus ook backup wordt niet alleen ingegeven door de opmars van cyberaanvallen en ransomware, administrators willen ook zichzelf indekken. ‘De helft van de backup- en saas-administrators noemt het per ongeluk verwijderen van data als belangrijkste reden voor het beschermen van Microsoft 365-data, waarbij de tijd die wordt besteed aan het herstellen van gebruikersgegevens wordt genoemd als grootste pijnpunt’, concludeert Veeam op basis van een eigen rondvraag.

En dus is de specialist in backup-, herstel- en datamanagement-oplossingen met intussen al een zesde versie van zijn melkkoe Veeam Backup for Microsoft 365. De backup- en recovery-oplossing voor Microsoft 365 maakt het voor gebruikers mogelijk om naar elke locatie te back-uppen, waaronder on-premises, in een hyperscale cloud of bij een serviceprovider. Versie zes introduceert een 'self-service restore portal' voor Microsoft 365-omgevingen en verbetert naar eigen zeggen 'cloud object storage-integraties' door een back-upkopie toe te voegen aan Amazon S3 Glacier, S3 Glacier Deep Archive en Azure Archive.

Markt

Toch is er nog behoorlijk wat groei mogelijk voor Veeam Software met dit product. In een blog had Microsoft het over meer dan driehonderd miljoen betaalde abonnementen voor Microsoft 365 waardoor de data vandaar sneller worden gegenereerd dan ooit. ‘Hierdoor is de behoefte ontstaan voor organisaties om gebruik te maken van goedkope object storage, omdat ze groeiende, elektronische, intellectuele eigendommen graag willen behouden’, klinkt het bij Veeam. ‘Het is daarom dat in versie zes een back-upkopie is toegevoegd aan de drie AWS-diensten voor een secundaire kopie op goedkope, langdurige object storage’. Deze verdere cloud-objectopslag-integratie is overigens een aanvulling op AWS S3, Azure Blob, IBM Cloud en andere S3-compatibele providers die al in eerdere releases waren opgenomen.

Veeam Software omschrijft zich als een leider in backup-, herstel- en datamanagement-oplossingen voor moderne databescherming. Op basis van het recente Gartner quadrant klopt dat zeker. Daar wordt Veeam bij de leiders geplaatst bij enterprise backup and recovery software solutions. Al staat het daar niet alleen, want we vinden daar ook partijen als Commvault, Rubrik, Veritas Technologies, Dell Technologies en Cohesity.

Op basis van lokale cijfers die Computable een tijd geleden bracht is Veeam alvast comfortabel marktleider in de Belgische markt voor backup-oplossingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-14T12:17:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.