It’er de pineut bij aanpassing auteursrechten

Voor softwareontwikkelaars valt fiscale regime weg

Dit artikel delen:

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem wil het fiscale gebruik van auteursrechten kortwieken. Vooral it’ers, en met name de softwareontwikkelaars, lijken hierbij te worden geviseerd. Uit de rulings blijkt dat zij het meest gebruik maken van deze fiscale constructie. De impact voor de sector en het beroep lijkt aanzienlijk.

Het werd al eerder aangekondigd, maar deze keer lijkt het menens. In het recente regeerakkoord werd een beslissing genomen over het regime van de fiscale optimalisatie van auteursrechten. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wil – zoals hij het zelf omschrijft – het misbruik rond deze fiscale constructie aanpakken.

Gelag

"Her en der klinkt dat it'ers misbruik zouden maken van het systeem "

De fiscale gunstregeling voor auteursrechten ontstond in 2008.  De bedoeling was om een uniforme fiscale behandeling te creëren voor uitkeringen voor auteursrechten en naburige rechten. Die regeling zou nu dus grondig gaan veranderen, en worden herleid.

De impact van de ingreep lijkt intussen wel duidelijk. Het zullen voor een flink deel de it’ers zijn die het gelag zullen moeten betalen. Her en der klinkt dat deze beroepsgroep misbruik zou maken van het systeem én dat het nooit echt het opzet zou zijn geweest dat zij beroep konden doen op deze fiscale (gunst)maatregel. ‘Maar diegenen die dat zeggen, hebben duidelijk geen kaas gegeten van het auteursrecht, noch kennis van de oorsprong van de wetgeving’, stelt Matthias Vandamme, advocaat bij Sirius Legal op Legal News.

Erg ingeburgerd

De reden waarom softwareontwikkelaars doelwit nummer één zijn van dit kabinet, is volgens Vandamme duidelijk. Nazicht van de voorafgaande rulings toont, volgens hem, aan dat de meeste afspraken met de fiscus werden uitgevaardigd voor softwareontwikkelaars, gevolgd door marketeers en architecten. Een uitsluiting van deze groepen uit het regime zou bij gevolg dus de grootste (budgettaire) impact hebben.

Een eerder onderzoek van hr-adviseur Hudson gaf al aan dat auteursrechten erg zijn ingeburgerd in de technologie- en it-sector. Al kan je het profiel van softwareontwikkelaar hierbij zelfs breed invullen. Want de top vijf functies waarbij auteursrechten volgens Hudson het meest worden toegepast als looninstrument, zijn: test manager, test engineer, ontwikkelaar, software-engineer en functioneel analist/consultant.

De rechten omvatten, volgens Hudson, vandaag een substantieel deel van het totale pakket. Om inzake vergoeding een idee te geven: het gaat om een mediaanbedrag van 528 euro per maand.

Grondwet

Momenteel is het nog onduidelijk wat de stand van zaken is in dat dossier van de auteursrechten. De ministerraad van eind vorige week bracht er ook nog geen honderd procent duidelijkheid. Al ziet de it-sector de vooruitzichten niet bepaald rooskleurig in.

‘Het is begrijpelijk dat de softwaresector op zijn achterste poten staat’, stelt Maxime Vermeesch, advocaat bij Loyens & Loeff's, in een Linkedin-post. ‘Het ongelijk behandelen van verschillende categorieën belastingplichtigen die auteursrechtelijk beschermd werk creëren en overdragen of in licentie geven is niet in overeenstemming te brengen met de grondwet.’ Wordt ongetwijfeld vervolgd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-31T10:10:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.