Microsoft in mobiel: wordt dat eigenlijk wat?

Apple en Android op gelijke hoogte bij Belgische bedrijven

Dit artikel delen:
Microsoft

Het is een cruciale veldslag in bedrijven: slaagt Microsoft er in om op de trein van de mobiele besturingssystemen te springen? En speelt Microsoft op termijn dus ook echt mee in de zakelijke markt, naast Apple iOS en Google Android? Computable.be kent het antwoord.

Apple iOS en Google Android staan samen aan kop als het om mobiele systemen in Belgische bedrijven gaat. Beide platformen halen in ons land een marktaandeel van ongeveer 38 procent.

Hiermee geeft Apple iOS zijn koppositie (bijna) prijs. De voorbije vier jaar stond Apple als mobiel besturingssysteem steeds bovenaan bij Belgische bedrijven, maar sinds vorig jaar kalft het marktaandeel af in ons land. Ook al is de daling eerder licht.

Dit alles blijkt uit een onderzoek van Computer Profile, bij een duizendtal Belgische bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers, op vraag van Computable.be. Computer Profile ondervroeg de Belgische bedrijfsvestigingen van maart tot en met augustus 2016. 

Microsoft stijgt het meest

Besturingssystemen smartphones

Besturingssystemen smartphones

Op de derde plaats staat in ons land het Windows-platform van Microsoft. Ongeveer een zesde van de in kaart gebrachte zakelijke smartphones draait hierop. Opvallend is dat het marktaandeel van Microsoft van alle platformen het sterkste stijgt: van 11 procent tot 16 procent, en dit op een jaar tijd. Eigenlijk is het zelfs de enige die er echt op vooruit gaat. Het wijst erop dat Microsoft in dit domein nog zeker niet is uitgeteld, ook al is de kloof met iOS en Android behoorlijk groot.

Hiermee wordt duidelijk dat, zowat vijftien jaar na ingebruikname van smartphones op grotere schaal in bedrijven, deze drie mobiele besturingssystemen de enige zakelijke overblijvers zijn in een turbulente markt. Microsoft speelt dus nog mee, en het komende jaar wordt hiervoor cruciaal.

BlackBerry is dan weer zo goed als verdwenen in ons land. Merk wel op dat BlackBerry drie jaar geleden nog marktleider was in bedrijven. Vandaag haalt het bedrijf nog maar 8 procent. Symbian is dan weer helemaal van de kaart geveegd.

Verschillende benadering

Er is, zo benadrukken de onderzoekers van Computer Profile, overigens een verschil tussen de installed base-aandelen van de mobiele operating systemen enerzijds en de verspreidingsgraad van de verschillende platforms anderzijds. De eerste is een verdeling op basis van alle geïnventariseerde smartphones, de laatste is gebaseerd op gebruik per platform per bedrijfsvestiging.

Omdat één locatie toestellen van verschillende platforms kan gebruiken, tellen de marktaandelen daar niet op tot 100 procent. Zo komen toestellen die werken op iOS voor bij 64 procent van de locaties en Android-toestellen bij 59 procent van de locaties. Deze werkwijze wijst dus nog steeds op een lichte voorsprong van Apple.

Smartphonemerken

Zakelijk gebruik smartphones

Zakelijk gebruik smartphones

Als wordt gekeken naar de smartphoneproducenten, dan komen die cijfers voor een belangrijk deel overeen met de hiervoor beschreven mobiele besturingssystemen. iOS is immers onlosmakelijk verbonden met de Apple iPhone en BlackBerry OS met de BlackBerry, ook al stelt deze laatste dus niet veel meer voor qua marktaandeel.

Mede omdat Android op toestellen van meerdere fabrikanten werkt, is de meest voorkomende smartphonefabrikant op de Belgische zakelijke markt vooralsnog Apple. Van de in kaart gebrachte zakelijke smartphones betreft een kleine 37 procent een iPhone. Samsung is de nummer twee met circa 30 procent. Het verschil tussen de twee koplopers is de afgelopen jaren wel kleiner geworden.

Zowel Apple als Samsung zijn in de bedrijfsmarkt sterk gegroeid, met name ten koste van BlackBerry die enkele jaren terug nog marktleider was. Zo kende Apple in 2013 een aandeel van 26 procent en Samsung een aandeel van 16 procent.

Sectoren

Opvallend is dat er een verschil bestaat tussen sectoren in ons land. Apple kent de grootste aanhang in de handel, waar bijna twee derde van de smartphones een iPhone betreft.

Samsung kent op haar beurt haar sterkste segmenten in de sector van ict & nutsbedrijven en de bouwsector, beide met een aandeel van circa 41 procent. Voor de Microsoft/Lumia-toestellen vormt de overheid de belangrijkste gebruikersgroep, een derde gebruikt hier zo’n Lumia-toestel.

Of hoe de klassieke big four in de bedrijfsmarkt voor smartphones (Apple, Blackberry, Nokia en Samsung) vandaag is herleid tot een big two: Apple en Samsung. Benieuwd of de zogenaamde ‘new kids on the block’ zoals Huawei binnenkort een vuist zullen kunnen maken in de zakelijke markt in ons land. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-21T08:58:00.000Z William Visterin
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.