Visterin Verdiept: Mobiel betalen, kan jij het nog volgen?

Voordelen en nadelen van alle oplossingen rond mobiel betalen in België

Dit artikel delen:

Met de nfc-app van Bancontact en de verwachte komst van Apple Pay zit mobiel betalen in ons land in een stroomversnelling. Terwijl er al betaalapps als Paconiq en Seqr bestaan. Kan jij nog volgen? Computable doet het licht schijnen in de duisternis van mobiel betalen.

Een wildgroei van betaaloplossingen. Die vinden we vandaag terug in ons land. Met initiatieven van banken (ING, BNP,…), payment service providers (zoals Bancontact), technologiereuzen (Google, Apple) en techbedrijven (SEQR). Allemaal willen ze het heft in handen nemen. Met deze initiatieven tot gevolg. Wij wikken en wegen.

Bancontact en de nfc-app

Een belangrijke zet in het verhaal rond mobiel betalen in België: Bancontact heeft zijn mobiele app ook geactiveerd voor contactloos betalen. De nieuwe technologie werkt op Android-telefoons en enkel via near field communication. De nfc-chip in je smartphone maakt een verbinding met het magnetische veld rond de betaalterminal, waarna alle data nodig voor de betaling uitgewisseld worden.

Om af te rekenen, volstaat het om je smartphone langs de betaalterminal te houden. Zwaaien is betalen. Er is geen internetverbinding nodig. Voor kleine bedragen (onder de 25 euro) is de pincode niet meer nodig. Bij bedragen hoger dan 25 euro moet je altijd een pincode ingeven, net als wanneer de opgetelde aankopen het bedrag van vijftig euro overschrijden.

Voordeel: de Bancontact-app wordt ondersteund door twintig banken en is beschikbaar voor 99 procent van alle Bancontact-kaarthouders in België. Bovendien lijkt nfc sneller te werken dan de eerder gelanceerde QR-variant van Bancontact waarbij je een QR-code moet scannen én je pincode ingeven.
Nadeel: De contactloze technologie is enkel beschikbaar voor smartphones die een nfc-chip hebben (de meeste) én op het Android-besturingssysteem draaien. Geen iPhones dus, omdat Apple de nfc-chip van al zijn toestellen afschermt (al kan je met QR wel betalen met iPhone en Windows). Het lukt ook niet op alle betaalterminals, ook al ondersteunt intussen meer dan twee derde in België reeds de nfc-technologie.

Payconiq van ING

Payconiq was aanvankelijk een initiatief van de bank ING, maar vervolgens sprongen ook KBC en Belfius mee op de kar. De transactie verloopt volledig tussen de smartphone van de klant en de pc van de handelaar. Vooral in kleinhandelszaken zoals bakkers, frituren, modewinkels en bloemisten doet Payconiq het goed, terwijl het betalingssysteem nog maar van vorig jaar bestaat. Klanten kunnen betalen door het scannen van een QR-code of een directe link naar de app.

Voordeel: Handelaars hebben geen betaalterminal meer nodig. Daarmee vallen dus ook de kosten voor het gebruik van zo’n terminal weg.
Nadeel: Het systeem is momenteel enkel bestemd voor bankklanten van ING, KBC en Belfius. 

Android Pay van BNP

Bancontact was enkele dagen geleden niet de eerste met een nfc-aankondiging. BNP Paribas Fortis lanceerde een half jaar geleden namelijk al Android Pay in ons land. Daarmee kunnen gebruikers van een Android-smartphone ook via de nfc-technologie contactloos betalen in de winkels die een terminal hebben met nfc. Door Android Pay besloot BNP het Payconiq-project even links te laten liggen. KBC doet op zijn beurt dan weer wel mee met Android Pay van BNP. 

Voordeel: gebruik van nfc.
Nadeel: Enkel voor klanten van BNP en KBC en enkel voor Android.

SEQR: innovatie uit Zweden

De app die als eerste in ons land de nfc-technologie voor betalingen in gang zette, was SEQR (uitgesproken als 'secure') van het Zweedse bedrijf Seamless. Je kan de app aan je bankkaart koppelen en ofwel via QR-codes gebruiken of contactloos betalen. Hiermee kan je al betalen in diverse winkelketens van Colruyt tot McDonald’s. Je moet wel eerst bij je bank een domiciliëring voor de app regelen (het ‘SEPA Direct Debit Mandaat’) om geld van je rekening te halen. SEQR heeft wel een opmerkelijke promotie: betalen met deze app bied je 3 procent korting op je aankoop.

Voordeel: Erg veelzijdige oplossing van buiten het klassieke clubje van banken, technologiereuzen en payment providers als Bancontact. In die zin misschien ook de meest innovatieve.
Nadeel: SEQR is minder bekend en het is niet zeker of de app ook zal blijven bestaan. Daarnaast werkte SEQR aanvankelijk enkel met betaalterminals die ook MasterCard accepteren, en dat is niet bij alle het geval.

Apple Pay: wachten en nog eens wachten

Wie over een iPhone beschikt, zal nog geduld moeten hebben voor nfc-apps. Het bedrijf geeft vooralsnog, en in tegenstelling tot Android, de nfc-chip niet vrij voor andere toepassingen. Apple Pay werkt nu in 25 landen waaronder Zweden, Finland, Denemarken. Volgens de geruchten zou Nederland spoedig aan de orde zijn. Even werd verwacht dat dit zou worden aangekondigd in de slipstream van de Apple-resultaten, maar dat bleek niet het geval. 

Voor ons land is het vooralsnog afwachten. En misschien zelfs nog langer. Want België is voor Apple vaak geen prioriteit. Zo was ons land bijvoorbeeld ook bij de laatste Europese landen die een officiële Apple Retail Store kreeg. Als het voor Apple Pay even lang duurt, bouwt Android in ons land alleszins een voorsprong uit in nfc-betalen. Al zullen ze daar bij Apple vermoedelijk ook niet wakker van liggen.

Conclusie

Mobiel betalen zit in een stroomversnelling met diverse initiatieven. Meer zelfs dan we hier konden opsommen. Zo integreerden verschillende banken mobiel betalen intussen in de eigen app (door een QR-code te scannen). Alleen Apple geeft momenteel niet thuis in ons land als het om mobiel betalen gaat.

De voorlopige roerganger lijkt Bancontact, omdat hun nfc-app voor een heel breed publiek beschikbaar is en verder bouwt op de vertrouwde manier van betalen.  Dit is best ironisch: de aanbieder van bankkaarten die met een oplossing komt die op termijn hun eigen betaalkaarten overbodig zou maken. Al is zoiets natuurlijk ook een voorbeeld van innovatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-03T10:35:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.