Visterin Verdiept: Wat blijft na corona?

Van telewerk tot it-security: deze vier zaken blijven over in het post-corona-tijdperk

Dit artikel delen:

Telewerk, online-vergaderingen, it-security, vpn of landschapsbureaus. Welke zaken zullen na corona aan belang winnen, verminderen of standhouden?

Orange Belgium organiseerde een kleine rondvraag bij bedrijfsleiders. De studie was met ongeveer tachtig respondenten eerder beperkt. Al waren de bevindingen interessant en breed. We overlopen de resultaten en vullen aan met andere studies en initiatieven. Wat is de impact van corona op ict, hr, it-security en operaties?

1. Online meetings vervangen zakenreizen deels

Nu de praktijk heeft aangetoond dat er via videocall mogelijkheden zijn, geven veel bedrijven in het onderzoek van Orange aan dat ze het aantal zakenreizen zullen beperken. ‘We zullen steeds vaker online-vergaderen en vermoedelijk ook minder zakenreizen’, stelt Annelore Huyghe, professor aan CASS Business School.

Online-vergaderingen en webinars zijn de afgelopen weken en maanden snel ingeburgerd. Deze tools hebben een vaste plaats in onze manier van werken gekregen, en het ziet er niet naar uit dat ze deze snel zullen afstaan. Uit het onderzoek van Orange (zie tabel) blijkt het gebruik van online-meetings de grootste verandering.

2. Thuiswerk en flexibel werk niet meer weg te denken

"Bedrijven willen hun medewerkers bewuster leren omgaan met gevaren van cybercriminaliteit"

Andere grote impact is er op het vlak van personeelszaken (hr). Uit de rondvraag van Orange Belgium blijkt dat telewerk een blijver is. Dat zien we overigens bij andere initiatieven en plannen. Ook heel wat bedrijven - van lokale it-bedrijven als Eurosys en Protime tot techgiganten als Facebook en Google - gaven al aan dat hun medewerkers in eerste instantie thuis zullen werken.

De Covid-19-crisis heeft een revolutie teweeggebracht op vlak van telewerk, stelt Annelore Huyghe. Uit haar onderzoek in samenwerking met SD Worx blijkt dat vier op de tien Belgische bedienden voor het eerst telewerken. Voor de Covid-19-crisis uitbrak, hadden ze dat nog nooit gedaan. ‘In veel bedrijven is die transitie naar telewerk soepeler verlopen dan gevreesd. Zelfs in meer traditionele industrieën en loopbanen’, zegt ze. ‘Niet alleen gaan we meer mensen van thuis uit zien werken, maar mogelijk ook kantoorlocaties zien verdwijnen’.

In het verlengde daarvan: het gebruik van flexibele uren. Uit de resultaten van het Orange-onderzoek blijkt wel dat die flexibiliteit zich zal beperken tot tijd en ruimte. Qua leiding en sturing worden geen veranderingen verwacht. Telewerken en glijdende werkuren worden het nieuwe normaal, maar zelfsturende teams worden dat niet.

3. Landschapsbureaus overleven corona-crisis

In tegenstelling tot wat weleens beweerd wordt, zullen we, althans volgens de rondvraag van Orange Belgium, onze kantoren in het post-corona-tijdperk niet omtoveren tot kleine, gesloten ruimtes. Covid-19 leidt dus niet tot het einde van de landschapsbureaus. Toch niet op grote schaal.

4. Cybercriminaliteit hoog op de it-agenda

Ook it-security staat in de top vijf van zaken die, volgens de rondvraag van Orange Belgium, het meest zullen veranderen. Bedrijven geven aan dat ze hun medewerkers bewuster willen leren omgaan met de gevaren van cybercriminaliteit. Dat bleek ook al uit eerder onderzoek, en dus vóór er op grote schaal sprake was van corona. Ook de bescherming van mobiele toestellen tegen malware komt hoger op de agenda.

Opvallend is dat er in verhouding minder plannen zijn om in de toekomst te investeren in stabiele vpn-verbindingen. Dit kan volgens Orange verklaard worden door de investeringen die veel bedrijven al voor of tijdens deze corona-crisis hebben gedaan.

Vijf grootste veranderingen door corona

1. We zullen meer gebruik maken van online vergadersoftware (Teams, Webex,…)

89 procent

2. De werktijden in mijn bedrijf worden flexibeler

82 procent

3. Medewerkers zullen vaker vanuit huis werken

79 procent

4. We zullen de bescherming van onze it-infrastructuur verbeteren door ons te richten op een groter veiligheidsbewustzijn van de medewerkers

77 procent

5. We zullen de bescherming tegen malware voor onze mobiele apparaten verhogen

75 procent

Bron: Orange Belgium, 2020

Vijf zaken die minder veranderen

1. We blijven investeren in een uitgebreide webshop (voor onze klanten)

52 procent

2. Meer samenwerken met lokale partners en leveranciers voor diensten en producten

57 procent

3. Teams zullen meer zelfsturend zijn

60 procent

4. We zullen het werken in open kantoren verminderen

61 procent

5. We zullen het telewerken verder ontwikkelen via een vpn-verbinding

66 procent

Bron: Orange Belgium, 2020

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-12T09:16:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.