Raspberry Pi draait RDP voor bedrijfsgebruik

De Raspberry Pi ontstijgt de hobbysfeer met de komst van een ondersteunde RDP-client voor Windows-desktops. De microcomputer kan daarmee dienst doen als thin client voor gehoste Windows-installaties en daarop draaiende applicaties.

Virtualisatieleverancier Parallels heeft zijn RDP-client (Remote Desktop Protocol) vorige week onthuld tijdens de Build-conferentie die Microsoft houdt voor developers. De RDP-software voor Raspberry Pi is in vier verschillende uitvoeringen te downloaden: als RPM-package, als DEB-pakket, als ingepakt BZ2-bestand en als DEB-variant voor single sign-on. De client werkt op alle uitvoeringen van de Raspberry Pi-hardware en is geoptimaliseerd voor Linux-variant Raspbian, schrijft Ars Technica.

Microcomputer met ARM-processor

Naast die op Raspberry’s veelgebruikte afgeleide van Debian Linux kan de RDP-client volgens Parallels ook draaien op andere Linux-varianten voor de microcomputer. Dit zijn bijvoorbeeld Snappy Ubuntu Core, OSMC, Risco OS, Openelec en Pidora. Alleen zijn die besturingssystemen voor de kleine computer met zuinige ARM-processor nog niet getest, verklaart een woordvoerder van Parallels tegenover Ars. De leverancier zegt nu feedback van klanten te evalueren om de interesse te peilen in andere besturingssystemen voor de Raspberry Pi.

De RDP-client voor Raspberry Pi is afgeleid van de client voor Linux die Parallels al bood. Overigens staat in de change notes voor de software dat support voor Raspberry Pi op 29 januari is toegevoegd. Nog geen maand later is maker 2X Software opgekocht door Parallels, dat bij het brede publiek bekend is van zijn virtualisatiesoftware voor Macs. In de hostingwereld is Parallels bekend van zijn Virtuozzo Container-software. De 2X Remote Application Server werkt met elke hypervisor en kan on-premise worden geïnstalleerd door gebruikers zelf of valt als hosted service af te nemen bij een dienstverlener.

In de nu onthulde Pi-software zijn gebruiksvriendelijke opties opgenomen zoals automatische redirection van printopdrachten. Eindgebruikers kunnen hierdoor vanaf elk apparaat printen zonder dat een beheerder daarvoor eerst drivers moet installeren op de server waarop de eigenlijke Windows-installatie en desktopapplicaties draaien. Terwijl de Raspberry Pi geen hele krachtige computer is, kan het volgens Parallels prima dienst doen als thin client voor Windows-desktops die dan immers op de server draaien.

Gratis doorgaan na proefversie

De prijsstelling voor deze thin client oplossing is gericht op bedrijven die dan de 2X Remote Application Server van Parallels moeten draaien. Die serversoftware komt met licentiekosten van 75 dollar per gelijktijdige gebruiker, waarbij een minimum van vijftien gebruikers geldt. De totale kosten komen daarmee op 1125 dollar, waar dan nog de serverhardware, Raspberry Pi’s en Windows-licenties bijkomen.

Ars Technica wijst op een maas in deze constructie voor (groot)zakelijk gebruik. Parallels biedt namelijk een gratis proefversie met een geldigheidsduur van dertig dagen en een plafond van vijftig gelijktijdige gebruikers. Na het verlopen van de proefperiode kan de 2X Remote Application Server in gebruik blijven voor drie gelijktijdige gebruikers. Daarvoor is de gratis licentiesleutel nodig die gebruikers krijgen na registratie van hun proefversie.

Windows 10

Ondertussen werkt Microsoft ook aan het omarmen van de Raspberry Pi. De tweede generatie van deze microcomputer krijgt een eigen uitvoering van Windows 10. Die volgende Windows-versie draait dan lokaal op de bescheiden ARM-hardware. Naast de Raspberry Pi 2 brengt Microsoft zijn nieuwe besturingssysteem ook naar andere microcomputers: de Arduino en de Minnowboard Max met Intel Atom-processor. Deze uitbreiding van Microsofts initiatief voor zogeheten ‘makers’ en het internet of things (IoT) is ook vorige week onthuld op de Build-conferentie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-05-07T09:54:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.