SourceForge-alternatieven ontluiken

Ontwikkelsite GitHub lijkt de bestemming van de exodus die software repositorysite SourceForge raakt. Maar Google, Amazon en ook Microsoft roeren zich. Ja, ook de zoekmachine die zijn repository Google Code juist opheft.

Google biedt alvast stilletjes gratis toegang voor zijn GitHub-tegenhanger. De nieuwe software-ontwikkelsite Cloud Source Repositories van Google is naar goed gebruik nog in bèta. De cloudleverancier biedt daarmee een plek voor het opslaan en ontwikkelen van softwarecode. Geïnteresseerde developers kunnen zich aanmelden voor de gratis bèta, waarin ze driehonderd dollar krijgen om die binnen zestig dagen te besteden aan diensten op het Google Cloud Platform. De proef eindigt na twee maanden of wanneer het tegoed is gespendeerd.

GitHub de grootste

Net zoals het bekende GitHub biedt Cloud Source Repositories een online-plek om code te ontwikkelen middels source- en versiebeheersoftware Git, dat oorspronkelijk is gemaakt door Linux-schepper Linus Torvalds. GitHub is momenteel de grootste verzameling van open source software, wist techmagazine Wired eerder al te melden. Deze omvang is de laatste tijd alleen maar toegenomen door de leegloop bij tegenhanger SourceForge die zichzelf in de voet heeft geschoten.

SourceForge is verwikkeld in controverse over misleidende praktijken voor downloaders en ontwikkelaars van daar gehoste software. Het in 1999 al opgerichte SourceForge is namelijk voor het geld gegaan op een wijze die veel kwaad bloed heeft gezet. Zo zijn te downloaden applicaties vervat in een eigen installer die de eindgebruiker ineens meegeleverde software voorschotelt. Deze zogeheten crapware is door het vervolgens bekritiseerde SourceForge verdedigd als zijnde makkelijk-af-te-wijzen aanbiedingen.

Crapware en projectforking

De ophef is echter niet alleen over downloads. Diverse ontwikkelaars merkten ineens dat hun accounts bij SourceForge waren overgenomen door een ‘redactielid’ van de code-hostingsite, of dat er een mirror was gemaakt van hun project. In beide gevallen was dit gedaan zonder melding aan de eigenlijke accounteigenaren. SourceForge sprak in zijn verdediging van ‘verlaten projecten’ die het ‘in het belang van gebruikers’ continueerde. Dit zou zijn gebeurd met mediaspeler VLC, de Apache-webserver, kantoorpakket OpenOffice, webbrowser Firefox, mailclients Thunderbird en Evolution, CMS-software Drupal en WordPress, en netwerkscanner Nmap.

Veel van die projecten zijn actief vertrokken bij SourceForge en overgestapt naar GitHub. Die software repository staat volgens Wired echter onder commerciële druk door investeerders, mede door de geschatte marktwaarde van zo’n 2 miljard dollar. De stille komst van Google’s GitHub-alternatief kan dus wel eens een kwestie van goede timing zijn. Hoewel het tegelijkertijd een geval van vreemde timing is, omdat slechts enkele maanden geleden het einde is aangekondigd voor het in 2006 gestarte Google Code. Die repositorysite sluit begin komend jaar de deuren, specifiek: op 25 januari.

Meer mogelijkheden

Ondertussen is Google natuurlijk niet het enige alternatief. Het Australische softwarebedrijf Atlassian biedt BitBucket en de Amerikaanse cloudreus Amazon heeft in november zijn GitHub-tegenhanger CodeCommit gelanceerd. Daarnaast is er nog Microsoft die met zijn Azure-cloud en de nieuwe Visual Studio Online-dienst lonkt naar developers. Onder leiding van CEO Satya Nadella geeft de maker van Windows en Office nu cloud services en mobile prioriteit. Google belooft zijn Cloud Source Repositories nog uit te bouwen, onder meer met debugging voor code in productie. Developers krijgen zo meer mogelijkheden van meer aanbieders voor online collaboration plus bijbehorende hosting en publiceermogelijkheden voor hun code.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-16T09:55:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.