Windows 10 krijgt changelogs voor updates

Microsoft voorziet zijn updates voor Windows 10 weer van informatie over wat die updates brengen. De wel geproduceerde documentatie die beschikbaar is voor pc-makers wordt niet langer intern gehouden.

Windows 10 staat te boek als de laatste Windows-versie ooit. Microsoft is met de huidige versie van zijn pc-besturingssysteem namelijk afgestapt van het ontwikkelen van grote nieuwe releases. In plaats van jaren ontwikkelwerk en dan een nieuwe Windows gaat Microsoft Windows 10 constant voorzien van toevoegingen, uitbreidingen en nieuwe functies. Dit doet het met een stroom aan updates, die dus naast de patches voor bugs en beveiligingsproblemen staan.

Overzichtssite voor release notes

Tot op heden voorzag Microsoft die updates echter niet van gedetailleerde informatie over wat deze software dan bracht. Securityfixes zijn weliswaar voorzien van Knowledge Base-nummers, waarmee beheerders technische informatie kunnen opzoeken over wat zo’n patch precies doet en brengt. Dergelijke informatie kan van belang zijn voor eigen testwerk, om te beoordelen of patches en updates impact hebben op andere software en benodigde functionaliteit.

Microsoft meldt nu dat het vanwege gebruikersfeedback een nieuw systeem heeft geïmplementeerd om te communiceren over updates voor zijn besturingssysteem. 'We rollen nu de Windows 10 update history site uit, een hub voor de release notes die meekomen met elke update', verklaart een woordvoerder van Microsoft aan The Register. Die Britse ict-nieuwssite uit kritiek op de mate van details die Microsoft vanaf nu weer deelt. De release notes zijn namelijk nogal breed geformuleerd en soms vaag verwoord.

‘Issues gefixed’

‘Aanvullende issues gefixed met de Windows UX, Windows 10 Mobile, Internet Explorer 11, Microsoft Edge, en de taakbalk’, luidt een omschrijving van een update. Waarbij deze update dus van toepassing is op de gebruikersinterface (UX) van Windows én op de smartphone-uitvoering van Windows 10 en de in het besturingssysteem ingebouwde webbrowsers IE11 en diens volledig nieuwe opvolger Edge. Technieuwssite Ars Technica constateert ook dat de update-informatie slechts gewag maakt van ‘opgeloste issues’ zonder te vermelden wat die issues dan zijn. Toch is de nu geboden documentatie een nuttige verbetering, concludeert Ars.

Microsoft heeft in reactie op kritiek van eindgebruikers en it-afdelingen bij bedrijven al in oktober aangekondigd zijn informatiebeleid voor documentatie van updates te wijzigen. De maand daarvoor was al uitgelekt dat de Windows-maker deze zogeheten release notes wel degelijk produceert en bijhoudt voor diverse builds van Windows 10. Die meer gedetailleerde informatie was echter alleen beschikbaar voor oem-partners.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-02-11T10:27:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.