Microsoft verrast met ‘SP2’ voor Windows 7

Windows 7 krijgt na lang wachten alsnog een patch-verzamelpakket van Microsoft. Dit vat de updates van de afgelopen vijf jaar samen in één download. Microsoft doet dit voortaan maandelijks.

De fabrikant vermijdt zorgvuldig de term ‘service pack 2’ en spreekt van een Convenience rollup update. Deze brengt het voortaan elke maand uit zodat gebruikers en beheerders niet langer schier eindeloze downloads aan updates - en updates voor die updates - hoeven te ondergaan. Microsofts marketingtopman Nathan Mercer erkent dit ongemak direct aan het begin van de aankondigende blogpost over de vereenvoudiging van updates voor Windows 7 en 8.1.

Wachten op 11 van 208

Ondanks het ontwikkel- en marketingwerk aan Windows 10, dat Microsoft gratis aanbiedt aan consumenten, zitten veel gebruikers nog op Windows 7. Mercer noemt dit praktijkgebruik van die eervorige versie van Microsofts besturingssysteem. Organisaties werken nog met die software en updaten hun images van Windows 7 SP1 (dus met service pack 1) geregeld om de nieuwste updates, app-versies en meer te omvatten, blogt de marketingman. 'Voor diegenen die betrokken zijn bij dit proces, jullie hebben waarschijnlijk een beeld zoals dit te vaak gezien', waarna Mercer een screenshot showt met de melding ‘Installing update 11 of 208’.

Een verse installatie van Windows 7 met SP1 heeft niet alleen direct een groot aantal updates, inclusief beveiligingspatches, te verwerken. Na een eerste installatieronde volgen er nog enkele direct daarna, omdat er voor de bijgewerkte software dan weer recentere updates beschikbaar zijn. Soms zijn er ook patches voor de updates zelf, omdat een initiële update wel eens een bug kan bevatten. Dit is in de loop der jaren bij diverse Windows-versies voorgekomen. Daarom ook dat het testen van patches van kritiek belang kan zijn.

Injecteren in image

Microsoft biedt nu een los rollup-pakket aan van alle updates van de afgelopen jaren. Dit omvat zowel non-security als security-updates, tot en met april dit jaar. Het reikt beheerders daarbij ook meteen instructies aan om de download toe te voegen aan standaard-images die zij kunnen hanteren. Daarvoor moeten zij een Windows 7 SP1-image mounten om dan het pakket aan updates erin te kunnen injecteren. Er geldt nog wel een voorwaarde voor de image-toevoeging van deze update: eerst moet een update (KB3020369) uit april 2015 worden geïnstalleerd.

De in de blogpost aangedragen downloadlink voor de rollup-update leidt naar de Microsoft Update-catalogus en geeft in browsers als Chrome en Firefox de melding dat Internet Explorer (versie 6.0 of hoger) benodigd is. Dit is 'om de functionaliteit van deze website optimaal te kunnen benutten'. Daarbij lijkt Microsoft een alternatief aan te dragen: 'Als u de voorkeur geeft aan een andere browser, kunt u de updates downloaden van het Microsoft Downloadcentrum'. Laatstgenoemde link leidt vooralsnog echter naar de algemene homepage van Microsofts Downloadcenter.

Paar honderd megabyte

Het bezoeken van de Update-catalogus met Microsofts eigen browser IE geeft een pop-up om de invoegtoepassing Microsoft Update Catalog te installeren. Na het toestaan en draaien van dat ActiveX-besturingselement zijn de rollup-downloads voor Windows 7 en servertegenhanger Windows Server 2008 R2 (release 2) zichtbaar, te selecteren en te downloaden (via het winkelmandje van de downloaddienst). Het gaat om bestanden van enkele honderden megabytes afhankelijk van het gekozen besturingssysteem en de 32-bit of juist x64-variant daarvan.

De convenience-update, die dus geen service pack 2 wordt genoemd, is volledig optioneel, meldt Mercer nog. 'Het hoeft niet geïnstalleerd te worden en wordt zelfs niet aangeboden via Windows Update. Je kunt kiezen of je het wel of niet wilt gebruiken.' Verder gaat Microsoft deze rollups voortaan maandelijks uitbrengen. Die optionele downloads vervatten dan alle non-security updates van de voorgaande maand in één enkele update.

Ook vorige server-versies

Hierbij worden ook Windows Server 2008 R2 SP1, Server 2012 en Server 2012 R2 meegenomen. 'We voeren deze verandering door, overgaan op rollup-updates, om de betrouwbaarheid en kwaliteit van onze updates te verbeteren', aldus Windows-marketeer Mercer. Hij blogt dat deze fixes dan voortaan beschikbaar zijn via patchdistributiedienst Windows Update, maar ook via de gratis updatebeheerserversoftware WSUS (Windows Server Update Services), het betaalde beheerpakket SCCM (System Center Configuration Manager) en ook downloaddienst Microsoft Update.

Mercer sluit zijn blogpost af met nog enkele ingrijpende veranderingen. Handmatig te downloaden updates voor Windows worden over enkele maanden niet meer aangeboden via het Microsoft Download Center. Die downloadlocatie bestaat nu naast de Microsoft Update Catalog, maar laatstgenoemde wordt straks de universele locatie voor Windows-updates. Security-bulletins over beveiligingspatches verwijzen tot op heden direct naar de packages in het Download Center. Dit wordt gewijzigd naar de downloads in de Update Catalog.

ActiveX gaat eruit

De wijzigingen voor de downloadlocaties moeten het vinden en downloaden van updates vereenvoudigen, stelt Mercer. Hij kaart nog het feit aan dat de Update Catalog-website momenteel Internet Explorer en ActiveX vereist, maar stelt dat dit komende zomer wordt aangepast. 'We zullen de site updaten om het ActiveX-besturingselement te elimineren om andere browsers te ondersteunen.' Mercer sluit af met de mededeling dat alle updates beschikbaar blijven via WSUS, SCCM en Windows Update. 'Deze verandering is alleen voor handmatige downloads.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-19T08:34:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.